Simon mágus

Acta  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól! Áldott az Úr! Napról napra gondot visel rólunk szabadító Istenünk. Ámen. Ps. 68: 20
Kezdő és főének (állva)
164: 1-2
Kegyes Jézus, itt vagyunk
Hirdetések (ülve)
Temetés:
csütörtök de. 9.45 - Biri Simon temetése - a rákospalotai temetőben - Ps. 42: Ahogyan a szarvas kívánkozik a folyóvízhez, úgy kívánkozik a lelkem hozzád, Istenem! Isten után szomjazik lelkem, az élő Isten után: Mikor mehetek el, hogy megjelenjek Isten előtt?
A következő hét alkalmai:
péntek reggel 5 órától rövid reggeli áhitat
szombaton reggel 8 órától felújítás a gyülekezeti házban. Ezen a héten elkezdtük a gyülekezeti ház felső lakásánk felújítását. Szombaton reggel 8 órától folytatjuk a munkát, nagyjából 2 m3 betont el feljuttatnunk és szétterítenünk a szobákban. Azt is szívesen várjuk, aki csak egy-két órát tud részt venni a munkában.
vasárnap de. 9 és 10 órakor istentiszteletek a templomainkban
Egyebek:
a járványügyi előírásokat egyelőre be kell tartanunk a közösségi alkalmainkon - kérem a testvérek segítségét ebben továbbra is!
a felújítási munkákba be lehet kapcsolódni - talán a leginkább festéssel - de szinte mindig akad majd egy kis munka a következő hetekben egy-két hónap folyamán - ha valaki szívesen segítene ebben, kérjük, hogy jelezze ezt!
Május 14-én szombaton az országos Szeretethíd keretein belül - közös munkát szervezünk - idén valószínűleg a gyülekezet területén belül keresünk közösen végezhető munkát. A munka előreláthatólag péntek du. 3 órától 2-3 órán keresztül tart. A közös munkát Németh Kornélia szervezi, nála is lehet jelezni, ha valaki szeretne részt venni.
Igeolvasás előtti ének (ülve)
168: 1-2
Ó, Atya Isten, irgalmas nagy Úr
Fohász (ülve)
Köszönöm Uram, hogy bemehetek házadba, mert te nagyon szeretsz engem, és szent templomodban leborulok, mert tisztellek téged. Ámen. Ps. 5: 8
Lekció (ülve)
ApCsel. 8: 1-25
Imádság (állva)
Igehirdetés előtti ének (állva)
168: 3
Nagy jóságodra méltók nem vagyunk
Textus (állva)
ApCsel. 8: 20
Azt gondoltad, hogy pénzen megszerezheted az Isten ajándékát.
Igehirdetés (ülve)
Nem annyira közismert ez a történet. A keresztyének közül is sokan tanácstalanosk lennének, ha megkérnénk, hogy mondjon valamit Simon mágusról.
Aki jobban ismeri az ApCsel történeteit, az talán tudja, hogy ez az az ember, aki pénzért meg akarta venni Péter apostoltól a kézrátétel képességét, azaz, ha valakire ráteszi a kezét, akkor az az ember megkapja a Szentlélek ajándékát (idegen nyelveken szól - de talán úgy is mondhatnánk, hogy rögtön látható jelei lesznek rajta, annak hogy Isten jelen van az életében).
Biztos olyan is van közöttünk, aki azt is tudja, hogy ennek a történetnek egy kifejezést is köszönhet a nyelvünk
(Idegen szavak szótára): szimónia vall lelki dolgokkal, egyházi tisztségekkel/javakkal való kereskedés, nyerészkedés; ezek áruba bocsátása (az újtestamentumi Simon mágusról)
a középkorban kimondottan gyakori és szembeötlő volt a szimónia, többek között a reformáció megerősödésénél, Luther életében is fontos szerepet játszott. A római egyház a 1512-es lateráni zsinaton is elítélte a szimóniát - papíron! Mégis maga X. Leó pápa volt az, aki 1515-ben ún. teljes búcsút hirdetett, azaz a bocsánatos bűnökért járó túlvilági büntetést (ami a tisztítótűz a katolikus felfogás szerint) - szóval ezt a büntetést elengedte azoknak, akik a Szent Péter-bazilika építésének befejezéséhez pénzadományokkal hozzájárultak. Pénzadományért bűnbocsánat - tipikus esete a lelki dolgokkal folytatott kereskedésnek, szimóniának. - Luther Márton ez ellen szólalt fel a híres 95 tételében.
Szóval nem mondhatjuk azt, hogy Simon mágus esete ne lett volna aktuális a későbbi évszázadokban. De mi a helyzet velünk? Nekünk mit mond ez a történet?
A szimónia nyilvánvalóan csúnya, erkölcstelen dolog.
1. Simon mágus első a hamis próféták közül
Jézus mondta: “Mert hamis krisztusok és hamis próféták támadnak majd, nagy jeleket és csodákat tesznek, hogy így megtévesszék, ha lehet, a választottakat is.” (Mt. 24: 24)
Pál írja: “Mert a törvénytiprónak az eljövetele a Sátán munkája a hazugság minden hatalmával, jelével és csodájával és a gonoszság mindenféle csalása azok számár, akik elvesznek, akik nem szerették az igazságot, hogy általa üdvözüljenek.” (2Thessz. 2: 9-10)
A lelkileg éhes ember, a spirituálisan éhező ember folyamatosan nagy jeleket és nagy csodákat vár, természetfeletti jeleket kutat és arra vágyakozik, hogy egy nap Isten a kerúbokon leszálljon mellette, mint valami idegen űrhajó és átélhessen sok hátborzongató csodát… és persze megérkeznek a hamis próféták, mindenféle megtévesztő jellel és csodával, olyan, mintha Isten maga dörömbölne az ajtónkon, pedig csak egy hamis próféta az: nagy jelek, nagy élmények, hatalmas áldozatok - de semmi sem a belső újjászületésből… marad a lelki éhség, csak talán még gyötrőbb lesz...
Másrészt pedig ne feledjük, hogy szimónia is csak a gyülekezetek környékén van - azzal nem találkozunk a gyülekezetektől távol, boltban, autószervízben vagy a hivatalokban, hanem csak a közösségünk határainál, amikor olyan emberrel találkozunk, aki nincs tisztában Isten ajándékainak a természetével és nem ajándékként akarja elfogadni azt, hanem valahogy meg akarja vásárolni.
2. Hatalom pénzért
Ószövetség - Elízeus és Naámán beszélgetése - Elízeus visszautasította a felajánlott pénzt, ajándékot (hogy ne gondolja azt Naámán, hogy a pénzével intézheti el ezeket a dolgokat) - Péter apostol Simon mágusnak: “Mert azt gondoltat, hogy pénzen megszerezheted az Isten ajándékát.” - ezzel szemben Géházi bukása és tragédiája
veszély a vezetőnek: mindig lehet találni valamit, amire el lehetne költeni azt a pénzt - emlékszem, legalább egy évtizede: amikor a választások előtt egy hónappal ajánlottak fel a gyülekezetnek 10 millió Ft-ot, nem magánszemély és nem cég ajánlotta fel (lett volna mire költeni) - de összeült a presbitérium és nagyon bölcsen elutasította az ajándékot - vajon meg lehet vásárolni rajtunk keresztül a gyülekezet tagjait? Nyilvánvalóan nem!
veszély a felajánlónak: azt hiszi, hogy Isten döntéseibe bele lehet piszkálni pénzzel. “Mert azt gondoltad, hogy pénzen megszerezheted az Isten ajándékát.”
próbáltak már nekem pénzt ajánlani azért, hogy végezzek el szabálytalanul temetést, esketést, keresztelést… de tettek megjegyzést (még a korábbi szolgálati helyemen a Trabantunkra - nem kéne ilyennel járnom, ha tudnám, hogy kikkel kell barátkozni - és ebben a helyzetben nem az a kérdés, hogy én mennyire vagyok korrumpálható, hanem az, hogy mit gondol az az ember ennek a gyülekezetnek az Uráról, aki így közelít hozzánk: meg akarja vásárolni a szolgálatunkat, bennünket - mert azt képzeli, hogy az Istennel kötött szövetségünk csak addig köt, amíg előnyösebb ajánlat nem érkezik.
Azért kell észnél lennünk, mint Péter apostolnak, hogy Simon mágus ne hihesse azt, hogy pénzért megszerezheti az Isten ajándékát. És ilyen esetekben messze nem elég sértődötten azt mondani, hogy engem nem lehet megvenni, mert nem rólunk van szó… ehelyett inkább arról kell beszélnünk, hogy amit mi nyújtunk, az ajándék, Isten ajándéka… nincs az a pénz, amiért azt meg tudnád vásárolni…
előfordul olyan is, hogy nem is Isten ajándékát akarja megvásárolni, csak engem… ebben az esetsen sem azt mondom, hogy engem nem lehet megvásárolni, hanem azt, hogy nálam csak Isten ajándékai kaphatók… ingyen - kegyelemből…
Ez a történet nemcsak Simon Mágusról szól - hogy a misszió egyre erősödött, kilépett Jeruzsálem falai közül.
Jézus terve (a mennybemenetele előtt beszélt erről):
“Erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Judeában és Samátuában, sőt a föld végső határáig.” - az apostolok erre nézve nem volt konkrét terve - Isten Lelke vezette az eseményeket (a diakónusok elhívása - második vonal előre lép (István, Fülöp és Pál), István halála, üldözés Jeruzsálemben, vidékre menekülés, igehirdetését, mint keresztyén reflex. - a ker. közösség életét lényegileg sem lehet megtervezni... a saját életünket sem. Arra lehet felkészülni, hogy bizonyos helyzetekben mit teszünk - ha a halat a vízbe engedjük - elkezd úszni, ha egy keresztyén kikel az ágyból, elkezd Jézust követni és hirdetni - a többit majd elvégzi a Szentlélek Az evangélium győz Samáriában minden ellene szólt. A nép vallási múltja, berögzülése, Simon jelenlegi tevékenysége, a csodák és jelek... De Fülöp diakónuson keresztül megszólalt az evangélium Az Isten országáról - mi Isten akarata ezzel a megromlott világgal és az én megromlott életemmel és hogyan valósítja ezt meg? Jézus Krisztus nevéről - kicsoda ő ebben a világban és az én életemben?
Persze Isten üzenete nem valamiféle varázsige - megszólal és automatikus győz.
Inkább azt mondhatjuk, hogy Isten üzenete megszólal és és kinyílik egy ajtó - a megoldás ajtaja, a megmenekülés ajtaja, a szabadság ajtaja. Azon be lehet lépni, meg lehet ragadni a megoldást, azon keresztül ki lehet menekülni fojtogató helyzeteinkből a tágas mezőkre - ez az ajtó a szabadságra vezet. Az Isten igéje által nyitott ajtón azért be kell lépni.
Az evangélium a mi életünkben is győz, de csak akkor, ha megragadjuk azt!
Mire tanít bennünket ez a történet?
Simon mágus alakján keresztül:
úgy kell élnünk, hogy az emberek tudják azt, hogy Isten ajándékokat ad (megtérést, bűnbocsánatot, tanítványi életet, feltámadást, örök életet)- ajándékokat! Ezeket pénzért nem lehet megvenni!
A Jeruzsálemből menekülő keresztyéneken keresztül:
úsznunk kell, mint hal a vízben; úsznunk, azaz követnünk és hirdetnünk Jézust - a többit majd a Szentlélek Úr elrendezi számunkra
A samáriaiak megtérésén keresztül:
az evangélium ajtót nyit, de változás, újjászületés csak akkor lesz, ha lesznek, akik belépnek ezen az ajtón
Csendes perc (ülve)
Ráfelelő ének (állva)
168: 4
Kérünk, Úr Isten, Krisztus Jézusért
Imádság (állva)
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
9 Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod, 
mint a mennyben, úgy a földön is; 
11  A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
12 és bocsásd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek; 
13 és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg minket a gonosztól; 
mert tied az ország és a hatalom és a dicsőség 
mindörökké. Ámen."
Felhívás az adakozásra (állva)
"Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti Isten”." 2Kor. 9: 6-7
Áldás (állva)
Az Úr erősítse meg a szíveteket és tegye feddhetetlenné a szent életben a mi Istenünk és Atyánk színe előtt, amikor a mi Urunk, Jézus Krisztus eljön minden szentjével együtt. (1Thessz. 3: 13)
Záróének (ülve)
372: 5-7
Vedd el a mi szívünknek hitetlenségét
90. zsoltár 1. vers (állva)
Related Media
See more
Related Sermons
See more