János ev. vége

online áhitat  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 2 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
Kegyelem, irgalmasság és békesség az Atya Istentől és az Úr Jézus Krisztustól, a mi Megtartónktól! Tit. 1: 4
Imádság (állva)
Urunk, szeretnénk, ha nem ritka vendég lennél nálunk, ha otthonos lenne számodra a szívünk, az életünk, a mai napunk, a naptárunk, a terveink, a családunk, minden, amit gondolunk és teszünk. Jöjj, Urunk, és kérünk, hogy maradj is!
Textus (állva)
Jn. 21: 20-25
Igehirdetés (ülve)
Hogyan lehet befejezni egy Jézus életrajzot?
Máté - a mennybemenetel eseményeivel (Jézus útra bocsátó szavaival - a keresztelés szereztetésével - ami lényegét tekintve egy küldetés leírása) - nem baj, ha Jézus szavai visszhangoznak a bennünk!
Márk - szintén a mennybemenetel eseményével (…a tanítványok útnak indultak, az Úr pedig kísérte és erősítette őket) - bíztatás ez számunkra is!
Lukács - szintén a mennybemenetel (… a tanítványok visszatértek Jeruzsálembe, és folytatódott Isten közösségi tisztelete
János - a feltámadott Jézus a Tibériás-tengernél megjelennik a tanítványoknak (személyes kérdések - egy félreértés tisztázása és egy pecsét arra, hogy ami elhangzott, az igaz)
János annyi mindenben más - egyáltalán nem lep meg!
Azt híresztelték, hogy János nem fog meghalni, mert Jézus ezt megmondta Péter apostolnak.
Jézus nem mondott ilyet. Amit mondott, az elég talányos: ha azt akarom, hogy megmaradjon, amíg eljövök…mit tartozik rád?
Ez tényleg csak az Úrra és Jánosra tartozk, de ebben a kapcsolatban is az Úr szava lesz a döntő.
János kihangsúlyozza, hogy az Úr nem ígért ilyen különleges dolgot neki...
Milyen jó, amikor az egyik tanítvány (aki valszeg utolsónak maradt életben a tanítványok közül és valszeg élete végéhez közeledve írja le ezeket - nem kezd kérkedni, nem kezd el talányosan fogalmazni, nem tünteti fel önmagát pozitívabban, mint ahogy azt kell…
Önmérsékletet tanulhatunk egy idős tanítványtól
2. A másik leckét pedig Péteren keresztül adja nekünk az Úr.
Péter bizalmasan odahajol Jézushoz, miközben Jánosra néznek és megkérdi az Úrtól: vele mi lesz?
Jézus válasza lényegét tekintve egyszerű, nem nem is nagyon kedves: Nem tartozik rád!
Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kellene közbenjárni másokért, vagy ne lehetnénk kíváncsiak bizonyos emberekre, életutakra, sorsokra - de ne csodálkozzunk, ha időnként az orrunkra koppint az Úr - ez nem tartozik rád!
Péterrel sokat beszélt az Úr - négyszemközt és bizalmasan - a múltról és a jövő feladatairól - van miről gondolkodnia Péternek és van mit a szívén hordoznia.
Imádságainkban is valószínűleg sokkal hangsúlyosabb kellene hogy legyen az, amikor önmagamért, a saját tisztánlátásomért, a saját feladataim meglátásáért, az saját erőmért kezdek imádkozni, és még ezt is meg kellene, hog előzze az, amikor Jézus mélyebb megismerésért és befogadásáért imádkozom - és csak a harmadik lenne az, hogy másokkal foglalkozom.
Imádság (állva)
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
9 Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod, 
mint a mennyben, úgy a földön is; 
11  A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
12 és bocsásd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek; 
13 és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg minket a gonosztól; 
mert tied az ország és a hatalom és a dicsőség 
mindörökké. Ámen."
Hirdetések (ülve)
Egyelőre nem kaptunk hírt a lehetséges nyitás részleteiről. Értesíteni fogom a testvéreket, mihelyst ez megtörténik.
Addig is pénteken és vasárnap igével szolgálunk a testvéreknek a szokott módon és csatornákon.
Felhívás az adakozásra (állva)
"Tanácsot is adok ebben az ügyben, mert ez hasznos nektek, akik nemcsak a cselekvésben, hanem tavaly óta a szándékban is elöl jártatok. Most pedig a cselekvést is vigyétek véghez, hogy amilyen készséges volt a szándékotok, olyan legyen a véghezvitele is, erőtökhöz mérten! Mert ha megvan a szándék, az aszerint kedves Istennek, amitek van, nem aszerint, amitek nincs. Ugyanis azért, hogy másoknak könnyebbségük legyen, nektek ne legyen nyomorúságotok. Ellenben az egyenlőségnek megfelelően a mostani időben a ti fölöslegetek pótolja azok hiányát, hogy máskor azok fölöslege is pótolja majd a ti hiányotokat, hogy így egyenlőség legyen; amint meg van írva: „Aki sokat szedett, annak nem lett többje, és aki keveset, annak nem lett kevesebbje.”" 2Kor. 8: 10-15
Áldás (állva)
Növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. Övé a dicsőség most és az örökkévalóságban! (2Pt. 3: 18)
Related Media
See more
Related Sermons
See more