húsvéti igehirdetés

nagyhét 2021  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 17 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
A feltámadott Jézus Krisztus szavaival köszöntelek benneteket: Békesség nektek!
Imádság (állva)
Textus (állva)
Jn. 20: 1-18
Igehirdetés (ülve)
Húsvét jól ismert története.
A feltámadás leírása, a történet hallgatása nem vezet bennünket messzire.
Jézus sírja üres, erről megbizonyosodott néhány tanítvány - aztán egy félórával vagy órával később Jézus megjelent nem messze az üres sír mellett. Az egyik helyen nincs ott, a másik helyen pedig megjelenik. Persze bonyolítja a helyzetet az, hogy két nappal korábban nyilvánvalóan halott volt, most pedig beszél, mozog, egyszóval él.
A mai ember már annyi mindenről hallott, annyi mindent vetítettek a szeme elé, hogy már fel se kapja erre a fejét: valaki eltűnik és megkerül, valaki meghal és újra él. Az újságok, a TV és az internet tele van ehhez hasonló történetekkel.
Őszintén, ez önmagában még nem ragadna magával bennünket.
Ahhoz, hogy húsvétot megértsük és aztán befogadjuk, hogy a feltámadás olyan fontos legyen számunkra, hogy megváltoztassa, gyakorlatilag újjáteremtse az életünket…
ahhoz az kell, hogy a feltámadott Úr bennünket is a nevünkön szólítson, ahogy a nevén szólította Máriát és Mária megpördült és leborult Jézus elé…
Mi kell ahhoz, hogy húsvét örömünnep és egy új élet kezdete legyen? Személyes kapcsolat Jézus Krisztussal. Nem kell félnünk attól, hogy Isten ezt a személyes kapcsolatot nem akarja, hiszen azért vagyunk most itt, együtt az online térben, azért hallgathatjuk a húsvéti örömhírt, mert Isten beszélni akar velünk.
De hogyan számítsunk a találkozásra? Tudjuk, hogy Jézus földi élete a feltámadás után 40 nappal lezárult. Tehát, amikor személyes találkozásról beszélünk, akkor nem ember találkozik emberrel. Ennek a fajta találkozásnak az ajándékba kapott ideje nagyjából 3 év volt. 3 éven keresztül lehetett találkozni úgy Jézussal, hogy ő felajánlotta és nyújtotta is az Istennel való kapcsolatot. Jézus elkezdett beszélgetni és a kapcsolat azonnal létrejött. (persze nem kell idealizálni ezt a fajta kapcsolatot sem, mert Jézussal közvetlen beszélgetve is lehetett nemet mondani, kukán hallgatni, vagy szomorúan elfordulni tőle). Ezzel együtt igaz az, hogy aki elkezdett Jézussal beszélgetni, azonnal közvetlen kapcsolatba került Istennel.
De most már más idők járnak. Jézus még a halála előtt meghírdette, hogy a Lélek kitöltetését követően más módon lehet vele felvenni a személyes kapcsolatot. Ő a Lelkét ajándékozza nekünk, az újjászületett személyiségünknek már része Jézus Krisztus Lelke. És a Lélek, mint Isten kialakított hídfőállása - közvetlen kapcsolatot biztosít nekünk Istennel.
Tehát, ha azt mondom, hogy Jézus a nevemen szólít, vagy azt, hogy elkezd velem beszélgetni, akkor semmit sem ferdítek a valóságon. Hanem arról beszélek, hogy a Lélek a maga belső hídfőállásáról elkezd beszélgetni velem. Persze a Lélek több csatornán is beszélget velem (a Biblia történetein, az imádságon, a gyülekezeti közösségen, a szentségeken vagy a külvilág eseményein, hétköznapi beszélgetéseken keresztül is). De a döntő mozzanat mindig az, hogy itt, a belső hídfőálláson levő Lélek az, aki a szavakat, a gesztusokat, az eseményeket nyomatékosítja és hitelesíti.
Ha íly módon beszélgetek Jézussal, akkor annak természetesen a tudatában vagyok. A jó pásztor képének az egyik tanulsága az, hogy a bárányok megismerik a pásztor hangját, mi megismerjük Jézus hangját. Az esetek döntő többségében ez pszichológiailag is megragadható: úgy érzem, mintha szíven találtak volna, érzem, hogy személyesen hozzán szól az üzenet, felismerek összefüggéseket, öröm és megkönnyebbülés jár át, érzem, hogy sírnom kell, mert annyira hálás vagyok… de amikor a hídfőállásról beszél velem a Lélek, akkor érezhetem magam nagyon nyomorultul is, felismerhetem magam egy történet negatív szereplőjében… és így tovább.
Számodra a húsvét akkor lesz valóságos, amikor a feltámadott Úrral elkezded a beszélgetést -igen, a belső hídfőálláson keresztül.
Hogy a feltámadás számodra valóban fontos legyen, az új életednek a sarokpontja, ahhoz - a személyes kapcsolatfelvétel mellett - egy másik dolog is szükséges: ismerned kell Isten és a világ valódi történetét.
Ha most éppen a gyász fájdalma gyötör, akkor a feltámadás története megpengetheti a lelkeden a reménységnek a húrjait. Ha azonban most nem foglalkoztat téged a gyász, akkor valószínűleg nem nagyon szólít meg téged ez a történet. Talán úgy érzed, hogy egyszerűen az orrod elé toltam egy üres sír képét, valamiféle angyalokat, futkosó tanítványokat, egy asszonyt, aki zavarodottságában nem is tudja, hogy kivel beszél… az orrod elé toltam, de neked ez most nem sokat jelent.
Ismerned kell a világunknak a valódi történetét ahhoz, hogy ennek a húsvéti hajnalnak az észbontó jelentőségéből és a szépségéből valamit is megérthess.
tudnod kell, hogy hogyan romlott meg Isten és az ember kapcsolata - a bűneset történetéből (annak a lázadásnak vet véget Jézus halála és feltámadása)
aztán tudnod kell, hogy évszázadokon keresztül hogyan próbált Isten népe rendes életet élni - de nem sikerült - az egész Ószövetség ennek a dokumentuma. (szinte minden történet után feltehetjük a kérdést - kinek fog ez sikerülni?) - egyetlen olyan ember van, akinek sikerült maradéktalanul Istennek tetsző életet élni - az a Jézus Krisztus, akit megfeszítettek és harmaik napon feltámadt
aztán tudnod kell azt is, hogy Isten ígérete szerint az ‘Úr napján’ elkezdődik ennek elrontott világnak a helyreállítása - és azon a húsvét hajnalon annak a helyreállításnak az első mozzanatait láthatjuk.
Szóval ismerned kell az egész történetet… mert magában az, hogy húsvét hajnalán volt test és nincs test / halott volt és él, szóval magában ez még nem sokat mond arról, hogy mi is történt valójában.
Eddig arról beszéltem, hogy hogyan lehet számodra is örömhír a feltámadás… HOGYAN?
kell hozzá személyes kapcsolat a feltámadott Jézus Krisztussal (a belső hídfőálláson, a Szentlelken keresztül)
kell hozzá az is, hogy mind jobban megértsd és magadénak tudd a világunk igaz történetét, úgy ahogy az a Bibliában leírva található, különben Istenről is csak információ morzsáid lesznek - történet híján nem fogod látni az összefüggéseket, az egyes történetek nem állnak össze, nem lesz jelentőségük...
HOGYAN? személyes kapcsolattal és a világ igaz történetének a megismerésével
MIÉRT lesz a feltámadás örömhír?
Amikor az apostolok arról beszélnek, hogy a hitük alapja Jézus Krisztus feltámadása, akkor ők elsősorban nem arra a hatalmas fordulatra gondolnak, amit itt Mária átélt. ti. hogy Jézus halottból élő lett. Ez a Feltámadottal való első találkozás kiváltsága és drámája. De ez csak egy asszonynak, Máriának és talán még néhány társának (mag az emmausi tanítványoknak) adatott meg. A többiek már úgy találkoztak vele, hogy tudták, ő feltámadt.
Amikor az apostolok a feltámadásról beszélnek, akkor elsősorban arra gondolnak, hogy Jézus Krisztusban egy új létmódot ismertek meg.
Nem arra gondoltak, hogy Jézus megcsinálta azt a trükköt, hogy miután meghalt, utána még élt - és ők ezt látták.
A feltámadás számukra azt jelentette, hogy Jézus Krisztusban egy új létmódot ismertek meg.
Egy idegen és mégis ismerős létmódról van itt szó. Ismerős, mert testi ez a létmód (ezért volt lehetséges, hogy felismerjék Jézust), de egyben idegen, mert Isten természete szerint lelki is ez a létmód.
A feltámadás után Jézus mindegyik megjelenésének a történetében megjelenik ez az új létmód. Itt van a mi történetünkben is, Máriának a történetében is: Mária nem ismerte fel Jézust, azt gondolta, hogy a kertész az. - ez már az új létmód jele.
Mint ahogy az is, hogy két tanítvány Emmaus felé gyalogolva kilométereken keresztül együtt ment Jézussal és beszélgettek is vele, de mégsem ismerték fel, csak akkor, amikor leült velük az asztalhoz, aztán megtörte a kenyeret. - ez is az új létmód jele
ahogy hordozta a testében a kereszthalálának a sebeit, ahogy zárt ajtón keresztül ment be a tanítványaihoz, ahogy a Tibériás-tengernél megimételte a halfogás csodáját. - ezek mind-mind az új létmód jelei.
Amikor aztán kiértek a partra, Jézus hívta őket: jöjjetek, egyetek! A tanítványok közül azonban senki sem merte őt megkérdezni: ki vagy te? Tudták ugyanis, hogy az Úr ő. - ez a bizonytalanság és bizonyosság azért van, mert a tanítványok itt egy új létmóddal szembesültek.
Így kezdődik az új teremtés.
És amikor az új létmódot látjuk magunk előtt, akkor konkrét ízelítőt kapunk abból, ami ránk vár. Az új teremtés nemcsak Jézus életét változtatta meg, hanem a mienket it meg fogja változtatni.
Mit tegyünk:
A nagy ünnepek titkokat lepleznek le - húsvét: Jézus feltámdt és él - az új teremtés jétmódjában - a mi jövőnk rajzolódik itt ki! - titok, amit egyszerűen be kell fogadnunk. - A legfontosabb tennivalónk - Isten üzenetének befogadása.
Másrészt érdemes komolyan elgondolkodnunk arról a jövőről, aminek az ízelítőjét Jézus feltámadásában láthattuk. - Ha ismerjük a jövőnket, bátrabbak és határozottabbak leszünk ma is és holnap. Nem bizonytalan életünk kimenetele.
Imádság (állva)
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
9 Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod, 
mint a mennyben, úgy a földön is; 
11  A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
12 és bocsásd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek; 
13 és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg minket a gonosztól; 
mert tied az ország és a hatalom és a dicsőség 
mindörökké. Ámen."
Hirdetések (ülve)
Húsvéthétfőn is elérhető lesz egy ünnepi igehirdetés a honlaunkon.
A továbbiakról, a nyitás időpontjáról azonnal értesítjük a testvéreket, mihelyst a Zsinati Tanács Elnöksége határozatot hoz erről.
Természetesen áhitatokkal és igehirdetésekkel a szokott rendben jelentkezünk, pénteken és vasárnap.
A szokásos virágvasárnapi borítékos adakozásra idén is van lehetőség - kérjük és várjuk a testvérek adományait.
Felhívás az adakozásra (állva)
"Tudjuk pedig, hogy aki szűken vet, szűken is arat, és aki bőven vet, bőven is arat. Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert „a jókedvű adakozót szereti Isten”." 2Kor. 9: 6-7
Áldás (állva)
Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged!
Ragyogtassa rád orcáját az ÚR, és könyörüljön rajtad!
Fordítsa feléd orcáját az ÚR, és adjon neked békességet! Ámen. (4Móz. 6: 24-26)
Related Media
See more
Related Sermons
See more