Večeře Páně 28.3.2021

Lord's Supper  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 3 views
Notes
Transcript

Velikonoční beránek

Bratři a sestry, před společným slavením Večeře Páně, se podíváme na text z 12. kapitoly knihy Exodus.
Hospodin, dříve než skrze Mojžíše vyvedl a vysvobodil svůj lid z otroctví v Egyptě, tak vidíme, jak Egypt zasahuje rozličnými ranami.
Desátou a poslední ranou bylo pobití všech prvorozených (od lidí až po dobytek).
A právě, před poslední ranou, dává Hospodin Mojžíšovi a Áronovi pozoruhodné instrukce, jež si nyní přečteme (budu číst od 1. do 14. verše).
„Hospodin řekl Mojžíšovi a Áronovi v egyptské zemi: „Tento měsíc bude pro vás začátkem měsíců. Bude pro vás prvním měsícem v roce. Vyhlaste celé izraelské pospolitosti: Desátého dne tohoto měsíce si každý vezmete beránka podle svých rodů, beránka na rodinu. Kdyby byla rodina malá a na beránka by nestačila, přibere si každý souseda, který bydlí nejblíže jeho rodiny, aby doplnil počet osob. Podle toho, kolik kdo sní, stanovíte počet na beránka. Budete mít beránka bez vady, ročního samce. Vezmete jej z ovcí nebo z koz. Budete jej opatrovat až do čtrnáctého dne tohoto měsíce. Navečer bude celé shromáždění izraelské pospolitosti beránky zabíjet. Pak vezmou trochu krve a potřou jí obě veřeje i nadpraží u domů, v nichž jej budou jíst. Tu noc budou jíst maso upečené na ohni a k němu budou jíst nekvašené chleby s hořkými bylinami. Nebudete z něho jíst nic syrového ani vařeného ve vodě, nýbrž jen upečené na ohni s hlavou i s nohama a vnitřnostmi. Nic z něho nenecháte do rána. Co z něho zůstane do rána, spálíte ohněm. Budete jej jíst takto: Budete mít přepásaná bedra, opánky na nohou a hůl v ruce. Sníte jej ve chvatu. To bude Hospodinův hod beránka. Tu noc projdu egyptskou zemí a všecko prvorozené v egyptské zemi pobiji, od lidí až po dobytek. Všechna egyptská božstva postihnu svými soudy. Já jsem Hospodin. Na domech, v nichž budete, budete mít na znamení krev. Když tu krev uvidím, pominu vás a nedolehne na vás zhoubný úder, až budu bít egyptskou zemi. Ten den vám bude dnem pamětním, budete jej slavit jako slavnost Hospodinovu. Budete jej slavit po všechna svá pokolení. To je provždy platné nařízení.“ (Ex. 12:1-14).
Zde, milí svatí, vidíme, že Bible není jen lidskou knihou, a není také jen kolekcí 66. knih, které byly sepsány za období 1500 let – je ovšem vdechnutá Božím Duchem, a proto je také nakonec jen jednou jedinou knihou, jež má jedno hlavní téma: Bůh vysvobozuje svůj lid ze zajetí!
V knize Exodus čteme o zajetí Božího lidu v Egyptě, avšak text svým duchovním významem ukazuje mnohem dále. Ukazuje nám na naše vlastní zajetí a také na Pána Ježíše Krista (Božího Beránka), který nás vykoupil svou dokonalou obětí.
V textu, který jsme právě četli, vidíme řadu stínů a předobrazů: Čteme zde o beránku; dokonce o beránku bez vady!
Dozvídáme se, že bude zabit a jeho krev nanesena na veřeje a nadpraží domu, ve kterém jej budou Izraelité jíst. A budou jej jíst celého – nic z něj nesmí zůstat!
Proč jej bylo potřeba zabít? Dozvídáme se o Božím soudu, který přichází na Egypt: O zabití všeho prvorozeného!
Beránek je tak zástupnou obětí – umírá na místě každého, kdo se nachází uvnitř domu, označeného jeho krví.
Hospodin pak říká: „ Když tu krev uvidím, pominu vás a nedolehne na vás zhoubný úder, až budu bít egyptskou zemi.
Je to právě oběť, která vysvobodila dům Izraelský od hrozivého Božího soudu!
A také i zde čteme o připomínce této události, neboť Hospodin dále pokračuje a říká: „Ten den vám bude dnem pamětním, budete jej slavit jako slavnost Hospodinovu. Budete jej slavit po všechna svá pokolení. To je provždy platné nařízení.
A tak, jako si Izrael připomínal vysvobození z Egypta a také vykoupení od Božího soudu zástupnou obětí beránka bez vady; tak činíme i my, milí svatí, když spolu slavíme večeři Páně, kde si připomínáme, že za nás bylo zlomeno Kristovo tělo a prolita Jeho krev!
Nicméně nejde jen o dva různé příběhy, jež jsou si podobny.
Podstatou vysvobození Izraele z Egypta je nakonec ukázat na již zmíněné duchovní skutečnosti, které nás mají dovést od stínu či předobrazu Starého zákona k realitě Nového: K Božímu Beránku, jenž sňal naše hříchy!
Apoštol Pavel napsal v listu Římanům: „Všecko, co bylo kdysi napsáno, bylo napsáno k našemu poučení, abychom skrze trpělivost a povzbuzení z Písem měli naději.“ (Řím. 15:4).
A jinde, když hovoří o svátcích (viz právě např. Hod beránka), novoluních a sobotách, říká apoštol toto: „ Ať vás tedy nikdo nesoudí pro pokrm a pro nápoj nebo kvůli svátku, novoluní nebo sobotám. To všechno je stín budoucích věcí, ale skutečnost je Kristus.“ (Kol. 2:16-17).
Bible je tedy jednou knihou, která má jedno hlavní téma: Bůh vysvobozuje svůj lid ze zajetí! A celé Písmo, ať skrze předobrazy, stíny, proroctví či zjevně v Novém zákoně, celé Písmo nakonec ukazuje právě na Pána Ježíše Krista!
Předtím než vás pozvu na pódium, vás, kteří vyznáváte Pána Ježíše Krista, tak se ještě pomodlím – a vy můžete mezitím Pánu předat cokoliv vás trápí, abychom přicházeli k Pánovu stolu s vážností a čistým svědomím.
Pojďme se ztišit k modlitbě...
Related Media
See more
Related Sermons
See more