Az út, az igazság és az élet

online áhitat  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 11 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
Én, én vagyok az Úr, rajtam kívül nincs szabadító. Én mondtam meg, hogy megszabadítalak, én hirdettem, nem valamelyik idegen isten. Ti vagytok a tanúim - így szól az Úr -, hogy én Isten vagyok. Ezután is csak én leszek! Nincs, aki kezemből kiragadjon, ha én cselekszem, ki másíthatja meg? (Ézs. 43) Ézs. 43: 11-13
Imádság (állva)
Textus (állva)
Jn. 12: 12-19
Jn. 14: 1-11
Igehirdetés (ülve)
Mi nyugtalanítja a lelkedet?
betegség, munkanélküliség, bezártság, kilátástalanság, magányosság...
Hogyan csendesíti el Jézus a tanítványai nyugtalan, háborgó lelkét?
Helyet készítettem nektek az Atya házában. (14: 1-6) - van végcélja az életünknek
Már ma megismerheted az Atyát, és folyamatos kapcsolatban lehetsz vele. (14: 7-11) - van éltető kapcsolatunk Istennel
Élhettek az imádság kiváltságos eszközével. (14: 12-15) - praktikus és hatékony módja módja a kapcsolattartásnak (imádság =/ kívánságlista)
Tietek a Szentlélek. (14: 16-18) - Isten önmagát belénktölti
Az Atya szeret benneteket. (14: 19-24) - amire mindenkinek szüksége van: az Atya elfogad és áldozatot hoz értünk
Ajándékba kapjátok a békéteket. (14: 25-31) - megfoghatatlan boldogság helyett békesség: Istenemmel, önmagammal és a társaimmal.
Ha háborog a lelked - olvasd a Jn. 14-et!
Ennek a beszélgetés-részletnek a fő üzenete és lehetősége: a tanítványok megismerhetik Istent, te is megismerheted őt!
Ismerni az Atyát… Mit jelent ez? (tények… összefüggések, igazság… kapcsolat… közösség)
Urunk, nem tudjuk, hova mégy, honnan tudnánk akkor az utat?
Tamás teljes tanácstalanság… nem tudjuk, hogy mi a cél… nem tudjuk, hogy hogyan jutsz el oda?
a tanítványok általános tanácstalansága
de ennek megvan az oka: Jézustól ugyanis nem egy tananyagot veszünk át, amit feldolgozunk, uraljuk, a mesterei leszünk
a tanítvány követi Jézust, ha látja őt… nincs baj; ha tudja, hova megy… nincs baj; a tanítványság éppen ezt jelenti… minél teljesebben ráhagyatkozni Jézusra
de ha Jézus eltűnik a szeme elől, akkor baj van… Tamás is ezért bizonytalan
sokan gyengeségnek tartják azt, hog a keresztyén ember Jézus nélkül elbizonytalanodik - mi nem egy Jézus nélküli életre készülünk fel, amelyben talán erény lenne elszakadni Jézustól, függetlenedni, önállósodni… Nem, mi éppen arra készülünk, hogy amikor Jézus nincs jelen testileg, akkor is keressük őt, akkor is kapcsolatba lépünk vele, akkor is igyekszünk minél teljesebben ráhagyatkozni
minél jobb tanítvány vagyok, annál jobban ráhagyatkozom az Úrra
Jézus nem azt mondja: én most elmegyek - ti pedig találjátok ki, hogy hogyan legyen ezután - legyen már bennetek egy kis önllóság! Nem, Jézus nem ezt mondja. Épp ellenkezőleg, Jézus így szólít meg: Keressetek engem, figyeljetek rám és kövessetek engem! Ne a magatok útját járjátok! Én vagyok az út. Én foglak benneteket vezetni.
Uram, mutasd meg nekünk az Atyát és az elég nekünk!
Fülöp vágya: Isten jobban megismerni - ez minden tanítvány számára ismerős törekvés
Benned is ott van ez a törekvés. Persze, lehet, hogy gyakran visszanyesed, mert úgy tűnik, hogy Istent jobban megismerni, vele folytonos kapcsolatban lenne: túl nagy rizikó, és túl nagy felelősség.
De ha őszinte vagy,nyugodtan kimondhatod: fel-feltörő vágy benned, hogy Istent jobban megismerd.
Jézus azt mondja Fülöpnek, hogy az Atyát csak a Fiún keresztül ismerhetjük meg. Ezért hirdetjük Krisztust, ezért olvassuk újra, meg újra a bibliai történeteket, ezért jövünk istentiszteletre (amikor tehetjük), hogy Jézus Krisztust megismerve magát a Szentháromság Istent ismerjük meg jobban.
Fülöpnek egyrészt igaza van: Istent sohasem ismerhetjük meg eléggé - ezért a kérés mindig is jogos: Mutasd meg nekünk az Atyát. De komolyan kell vennünk Jézus válaszát: a mennyei Atyából jelenleg annyit láthatunk, annyit ismerhetünk meg, amennyit Jézus arcán, az ő személyén, az ő tetten keresztül látunk.
Fülöp szavaival mi így is fogalmazhatnánk: Urunk, Jézus, mutasd meg magad, tárd föl előttünk magad, és az nekünk elég lesz. Ami számunkra megérthető és befogadható a mennyei Atyából, azt úgy is rajtad látjuk.
Az Atya szeretetét látjuk abban, Urunk, ahogy a kereszten meghaltál értünk.
Tamás és Fülöp kérdése, kérése is bizonytalanságot sugall. A tanítványok nehezen néznek szembe a jövővel.
Jézus pedig egy kérdéssel vezeti őket:
Tudjátok, hogy léphettek kapcsolatba az Atyával! Ismeritek a módját.
De a tanítványok csak széttárják a karjukat.
Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.
A legfontosabb kép itt az út.
Innen, ahol most vagyok, el kell jutnom az Atyához.
Az igazság = kifejteni ezt az élethelyzetet, ezt a szükségletet, ezt a lehetőséget. Ezt a Szentírás bontja ki előttem, meglehetős részletességgel.
Az élet = ahogy eljutok az Atyához, és ahogy vele vagyok.
Földes László, azaz Hobo énekelte, vagyis inkább szavalta az egyik lemezén, hogy úton lenni az élet, megérkezni a halál. Ez rendkívül messze van a keresztyén gondolkodástól.
az életnek mind a két mozzanata fontos: rendkívü fontos számomra az, hogy úton vagyok, de nem gondolom azt, hogy az út a minden és ha az út végére érek, akkor vége mindennek. Számunkra: úton lenni az élet és megérkezni az örök élet. Először az élet, aztán a kiteljesedett élet.
Jézus az úton is jelen van, egyáltalán, ő teszi lehetővé az utazást, másrészt ott van a végcélnál is. Hozzá érkezem meg, mert ő és az Atya egy.
Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.
Jó lenne, ha megfogalmaznád azt, hogy hol állsz most, hol vagy most az életed útján. Erről a pontról el kell jutnod a Szentháromság Isten színe elé, el kell jutnod a vele való teljes közösségre. Az odavezető utad: Jézus. Hallgasd hát a történeteit, mint hívó szót, figyeld az alakját, mint valamiféle térképet, legyen ő a kalauzod.
Kísérd ezzel a figyelemmel a nagyhát eseményeit! Ne feledd, Jézus út, amin lépned, járnod, futnod, haladnod kell. Ne félj elindulni!
Imádság (állva)
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
9 Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben,
szenteltessék meg a te neved, 
10 jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod, 
mint a mennyben, úgy a földön is; 
11  A mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma,
12 és bocsásd meg a mi vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek; 
13 és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg minket a gonosztól; 
mert tied az ország és a hatalom és a dicsőség 
mindörökké. Ámen."
Hirdetések (ülve)
A következő hét alkalmai:
A Zsinati Tanács Elnöksége pénteken határozatot hozott arról, hogy továbbra sem lehet templomi istentiszteleteket tartani. A jövő hét nagyhét - épp ezért különösen is fájdalmasan érint ez bennünket.
jövő héten csütörtökön, pénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn közvetítünk ünnepi igehirdetéseket. Ezek a honlapunkon elérhetők lesznek. Ugyanígy ajánljuk a református tévés istentiszteleteket is, amelyeket a Duna Tv-n ill. a Duna World csatornán láthatunk majd pénteken de. 10 órakor és húsvétvasárnap de. 9 órakor.
A virágvasárnapi adakozást idén is meghirdetjük. Adományokat banki átutalással is fel lehet adni és személyesen is el lehet hozni, most is, de akkor is, amikor a korlátozásoknak már vége lesz. Köszönjük azok adományait is, akik már elküldték azt.
Felhívás az adakozásra (állva)
"Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségetekből jusson minden jó cselekedetre. Amint meg van írva: „Bőkezűen osztott a szegényeknek, igazsága megmarad örökké.” 2Kor. 9: 8-9
Áldás (állva)
Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked - mondja megváltó Urad. (Ézs. 54: 7-8)
Related Media
See more
Related Sermons
See more