Balogh Zoltán

temetés  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 10 views
Notes
Transcript
SZERTARTÁS A SZÓRÓPARCELLÁBAN
Fohász:
Nincs senkim rajtad kívül a mennyben, a földön sem gyönyörködöm másban. Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem, örökké! Ámen.
Ének:
90: 1   
Tebenned bíztunk eleitől fogva
Imádság:
Istenünk, légy kegyelmes hozzánk és vigasztalj bennünket a mi gyászunkban. Fájdalmaink közepette jó tudni azt, hogy te mellettünk állsz. Kérünk, hogy a te szavad oszlassa el kétségeinket, reménytelenségünket és a te szavad nyomán találhassunk rá a feltámadás bizonyosságára!
Istenünk, áldj meg bennünket, hogy a gyászunkban ne pusztán emberi szavakat, hanem a te üzenetedet halljuk meg. Ámen.
Textus:
Jézus mondja: Annak pedig, aki elküldött engem, az az akarata, hogy abból, amit nekem adott, semmit se veszítsek el, hanem feltámasszam az utolsó napon. (Jn. 6,39)
Igehirdetés:
Azért gyűltünk most össze Balogh Zoltán testvérünk ravatalánál, hogy megköszönjük Istenünknek az ő életét, a nekünk ajándékozott évtizedeket, és erőt kérjünk ahhoz, hogy az ő távozásának fájdalmát el tudjuk hordozni. Vágyakozunk arra, hogy miközben lélekben az ő kezét elengedjük, a szívünk megteljen a feltámadás bizonyosságával és megerősödjön.
Ha csak néhány mondatban is, tekintsünk most vissza a mi testvérünk életére.
Balogh Zoltán 1953. március 24-én látta meg a napvilágot Berettyóújfalun. Egyedüli gyermekként nevelkedett a családjában.
A ‘70-es évek elején jött el Berettyóújfaluból, majd a Főkertnél dolgozott, mint gépkocsivezető. Szerette a munkáját.
1976. május 15-én a sáregresi templomban kötött házasságot feleségével, Marikával.
2016-ban ment nyugdíjba - ez igen megviselte és meg is változtatta őt.
Balogh Zoltán az utolsó hónapot kórházban kellett hogy töltse, életét január 15-én tette le.
Jézus mondja: Annak pedig, aki elküldött engem, az az akarata, hogy abból, amit nekem adott, semmit se veszítsek el, hanem feltámasszam az utolsó napon. (Jn. 6,39)
Jézus a mindannyiunk felé közelítő utolsó napnak a titkáról beszél. Az utolsó nap az, amelyiken már semmit nem tudsz tenni. Talán szeretnél még bocsánatot kérni valakitől - de már nem tudod megtenni. Talán szeretnéd még elmondani valakinek, hogy te már megbocsátottál neki, ne eméssze hát magát – de már nem tudod megtenni. Talán úgy érzed, hogy lenne még elrendeznivalód, amit eddig nemtörődömségből vagy céltudatosan nem intéztél el, mert kivársz – de már nem tudod elintézni. Talán szeretnél még találkozni valakivel – de már nem teheted meg. Talán szükségét éreznéd annak, hogy még egyszer átgondold az életedet, hogy az Isten szavára még egyszer odafigyelj – de már képtelen vagy rá. Mert elérkezett az a bizonyos utolsó nap.
Az az utolsó nap azért olyan titokzatos, mert te akkor már nem tehetsz semmit, ami a hatalmadban volt, azt már mind megtetted, és azon a napon egyedül Isten cselekszik. Az utolsó nap titokzatos és szorongásokkal teli mindazoknak, akik Istent nem ismerik, viszont egyszerű és bizalomkeltő mindazoknak, akik Istent nemcsak ismerték, hanem szerették is.
Jézus Isten akaratáról beszél számunkra – világosan és egyértelműen. Isten akarata az, hogy te semmiképpen ne légy elveszett ember. Ezért történik minden: teérted jött Jézus a földre, miközénk, teérted adta Jézus a golgotai keresztfán az életét, minden létező hatalom az ő kezében van és ez is teérted van, hogy te ne légy elveszett ember.
Isten kinyújtja feléd a kezét és megragad téged, hogy ez a veszendő világ magával ne sodorjon, el ne vessz te magad is. Aki az ő fia, Jézus Krisztus védelmében van, aki bizalommal Jézus kezébe adja az életét, az biztonságban van, az nem vész. Ez Isten akarata és ő végrehajtja a te életedben is - ha te is akarod.
A reményt, vigasztalást keltő jó hír egyrészt az, hogy a szabadulás útja készen áll, hiszen Isten gondoskodott erről, másrészt a döntés lehetőségét Isten a te kezedbe adta: te választod ki magadnak, hogy a veszendőség útjára lépsz, vagy pedig az Isten útjára.
Jézus bíztatása így hangzik: Annak pedig, aki elküldött engem, az az akarata, hogy abból, amit nekem adott, semmit se veszítsek el, hanem feltámasszam az utolsó napon.
Most, amikor Balogh Zoltán testvérünket bocsátjuk el a minden élők útján, megvalljuk, hogy minden valóságos és megalapozott reményünk csak Jézus Krisztusban van. Ámen.
Búcsúzik tőle:
felesége, Marika
lánya, Krisztina
szeretett anyósa
rokonai
szomszédai
barátai
volt munkatársai
Úri imádság:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved,
jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is;
mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma,
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól,
mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.
A feltámadás és a keresztyén reménység igéi:
„Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is…
…„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam…”Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké…
…„Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok. Még egy kis idő, és a világ többé nem lát engem, de ti megláttok, mert én élek, és ti is élni fogtok…Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen. (Jn. 14)
Apostoli hitvallás:
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.
És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt, megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, felment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján, onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben. Hiszek egy egyetemes, keresztyén anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.
Áldás:
A mindenható Isten kegyelmébe ajánljuk elköltözött testvérünket, testét átadjuk a földnek, port a pornak. Ezt a föltámadás és az örök élet reményében tesszük, amely reménységet az Úr Jézus Krisztustól kaptuk.
Istennek népe:
- Áldjon meg téged az Úr
és őrizzen meg téged.
- Ragyogtassa rád orcáját az Úr
és könyörüljön rajtad.
- Fordítsa az úr az Ő orcáját tereád
és adjon békességet néked. Ámen.
Related Media
See more
Related Sermons
See more