Soós István Ágoston

temetés  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 21 views
Notes
Transcript
SZERTARTÁS A RAVATALOZÓBAN
Fohász:
Nincs senkim rajtad kívül a mennyben, a földön sem gyönyörködöm másban. Ha elenyészik is testem és szívem, szívemnek kősziklája és örökségem te maradsz, Istenem, örökké! Ámen.
Ének:
90: 1   
Tebenned bíztunk eleitől fogva
Imádság:
Istenünk, légy kegyelmes hozzánk és vigasztalj bennünket a mi gyászunkban. Fájdalmaink közepette jó tudni azt, hogy te mellettünk állsz. Kérünk, hogy a te szavad oszlassa el kétségeinket, reménytelenségünket és a te szavad nyomán találhassunk rá a feltámadás bizonyosságára!
Istenünk, áldj meg bennünket, hogy a gyászunkban ne pusztán emberi szavakat, hanem a te üzenetedet halljuk meg. Ámen.
Textus:
Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. (1Tim. 6,6-7)
Igehirdetés:
Azért gyűltünk most össze Soós István Ágoston testvérünk ravatalánál, hogy megköszönjük Istenünknek az ő életét, a nekünk ajándékozott évtizedeket, és erőt kérjünk ahhoz, hogy az ő távozásának fájdalmát el tudjuk hordozni. Vágyakozunk arra, hogy miközben az ő kezét elengedjük, a szívünk megteljen a feltámadás bizonyosságával és megerősödjön.
Ha csak néhány mondatban is, tekintsünk most vissza a mi testvérünk életére.
Soós István Ágoston 1931. június 24-én Szolnokon - szülei egyetlen gyermekeként - látta meg a napvilágot. A Verseghy Ferenc Gimnáziumban érettségizett, majd Pestre került, ahol a BME Gépészmérnöki Karán folytatta tanulmányait. 1954-ben végzett és a Csepel Művek Csőgyárában kezdett el dolgozni. Két évvel később jelentős határkőhöz érkezett az életében.
‘56 decemberében kötött házasságot feleségével, akivel aztán 64 esztendeig élt együtt.
Ezt követően pedig elkerült a Szolnoki Cukorgyárba, ahol először gépészmérnökként, majd főmérnökként dolgozott. Ezzel egy többgenerációs hagyomány fonalát vette fel, hiszen az édesapja is, és a dédapja is a Cukorgyárban dolgozott.
Főmérnökként ő vezette le a Cukorgyár rekonstrukcióját. 1975-ben pedig az ország legrégibb cukorgyárába, az Ácsi Cukorgyárba került, ahol szintén a gyár rekonstrukcióján dolgozott. 1991-ben aztán innen ment nyugdíjba, mint műszaki igazgató.
Nyugdíjba vonulása után felköltöztek Pestre, a IV. kerületbe, a Kordován térre. Sokat segítették az ő drága fiukat, különösen, amikor az unokákat hozták haza az óvodából, majd az iskolából.
Ő volt a család ezermestere, s csak óvatosan lehetett segítséget kérni tőle, mert ő rögtön munkához látott, mihelyst a kérés elhangzott.
Soós István Ágoston az utolsó hónapban már nem tudott kikelni az ágyból, családja mellette volt és szeretettel gondozta őt.
Földi életét február 11-én tette le.
Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. (1Tim. 6,6-7)
Pál apostol itt mérleget készít az ember életéről. Az ember nem hoz semmit a világba és ugyanúgy távozik, tehát semmit nem vihet magával. A legtöbbünk számára tragikus felismerés az, hogy semmivel sem gyarapszik az életünk. Hagyunk ugyan magunk után tárgyakat, érzelmeket és hangulatokat, de ezeket nem vihetjük magunkkal, amikor indulni kell.
Az emberi szívnek a bölcsessége és érettsége szükséges ahhoz, hogy el tudja fogadni: másokért él, másokért dolgozik, mások merítenek az ő munkájából. Megelégedésnek nevezi ezt Pál apostol, amikor már nem magamnak gyűjtök, hanem másoknak.
A megelégedettség sok betegséget, családi szétesést előzne meg és lecsendesítené lelkünk keserű követelőzését. Ha tudjuk azt, hogy semmit sem vihetünk magunkkal, akkor könnyebben beletanul a lelkünk abba, hogy másokért éljen, hogy elégedett legyen.
Pál apostol azonban egy másik dologra is felhívja a figyelmünket. Nem elég az elégedettség, mert az, aki másokért él, még lehet áldozatos, de elveszett élet. Isten azért ajánlja fel a kegyesség útját nekünk, hogy Istenhez tartozhassunk, hogy az ő örök életébe bekapcsolódhassunk.
Isten tervében az a nagyszerű, hogy nem nekünk kell maradandót alkotnunk, hanem mi magunk lehetünk maradandók. A mi életünk lehet örök és elpusztíthatatlan. Ehhez a célhoz vezet el a kegyesség útja. A kegyesség pedig nem más, mint hogy megismerem és befogadom Jézust, napról napra ragaszkodok hozzá: az ő szavához, az ő útmutatásához, az ő parancsolataihoz, az ő szabadításához. Aki áthelyezte élete súlypontját Istenbe, aki szereti az Urat és ragaszkodik hozzá, az megmenekül.
Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle.
Isten segítsen abban bennünket, hogy a mi életünk nyereséges élet lehessen, kegyességgel és megelégedéssel. Mindezt a feltámadás reményében kérjük Istenünktől, aki megmutatta Jézus feltámasztásával a mi életünk lehetőségét is az örök életre.
Ezzel a bizalommal és reménységgel bocsátjuk el most a megelégedésben is és a kegyességben is előttünk járó, nekünk példát adó testvérünket a minden élők útján.
Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle.
Búcsúzik tőle:
felesége, Júlia
fia, István
menye, Anna
unokái: Gábor és barátnője, Dia, Tamás és felesége, Bianka, valamint Enikő
dédunokája, Dénes Leó
unokatestvére: Márta és családja, Katalin és családja, valamint Manyika és családja
fia unokatestvérei és az ő családjaik
volt kollégái
szomszédai
Úri imádság:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved,
jöjjön el a te országod,
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is;
mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma,
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól,
mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.
Ének:
42: 1
Mint a szép híves patakra…
Áldás:
Maga a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen, és őrizze meg a ti lelketeket, elméteket és testeteket teljes épségben, feddhetetlenül a mi Urunk, Jézus Krisztus eljövetelére. Hű az, aki elhív erre titeket, és Ő meg is cselekszi azt. Ámen. (1Thessz. 5: 23-24)
SZERTARTÁS A SÍRNÁL
Fohász:
Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól. Áldott az Isten, ami Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene, aki megvigasztal minket minden nyomorúságunkban…
A feltámadás és a keresztyén reménység igéi:
„Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Az én Atyám házában sok hajlék van; ha nem így volna, vajon mondtam volna-e nektek, hogy elmegyek helyet készíteni a számotokra? És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is…
…„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam…”Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat, én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké…
…„Nem hagylak titeket árván, eljövök hozzátok. Még egy kis idő, és a világ többé nem lát engem, de ti megláttok, mert én élek, és ti is élni fogtok…Békességet hagyok nektek: az én békességemet adom nektek; de nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, ne is csüggedjen. (Jn. 14)
Apostoli hitvallás:
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.
És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt, megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, felment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján, onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben. Hiszek egy egyetemes, keresztyén anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.
Áldás:
A mindenható Isten kegyelmébe ajánljuk elköltözött testvérünket, testét átadjuk a földnek, port a pornak. Ezt a föltámadás és az örök élet reményében tesszük, amely reménységet az Úr Jézus Krisztustól kaptuk.
Istennek népe:
- Áldjon meg téged az Úr
és őrizzen meg téged.
- Ragyogtassa rád orcáját az Úr
és könyörüljön rajtad.
- Fordítsa az úr az Ő orcáját tereád
és adjon békességet néked. Ámen.
Ének:
422: 1-5
Hadd menjek, Istenem, mindig feléd
Elköszönés - meghívás
Related Media
See more
Related Sermons
See more