Wie is Jezus volgens jou?

de wonderen van Jezus   •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 5 views

deel 10

Notes
Transcript

De arena in.

Sportevenementen als Nascar/ MotoGP/ F1 maar ook darten, boksen en zelfs voetbal gebruiken pre-shows om het publiek warm te maken voor het belangrijke evenement. Ook voor de hoofdrolspelers een belangrijk moment om zicht te kunnen opladen voor het moment dat ze de arena betreden. Ik vind zelf het voorstellen van rijders een mooi moment: er worden mooie woorden gezegd en vaak een aantal geweldige eigenschappen genoemd en vervolgens betreedt de coureur het podium om te zwaaien naar het publiek voor de race begint. Misschien mag je oneerbiedig gezegd ons tekstgedeelte ook zo zien.
Zorgvuldig heeft Marcus zijn evangelie opgebouwd. Het voorwerk is gedaan, de pre-show is geweest en nu betreedt Degene waar het om gaat de publieke arena voor de hoofdact.

De arena

Laat ik in de sport annalogie blijven. Locatie draagt veel bij aan het belang van een wedstrijd. Uit de keuze voor een locatie is af te lezen of je te maken hebt met een lokaal dingetje of dat het iets betreft van nationaal of zelfs mondiaal belang. Of een Nascar-race nu wordt gehouden aan de Polderputten of op de Daytona superspeedway is nogal een verschil. Zo speelt ook hier lokatie een rol. Jezus trekt richting Ceasarea Fillipi. Een plaats met grote betekenis. Er staat een tempel voor keizer Augustus die als God vereerd wordt door de Romeinen. Het is de zetel van de Baäl verering en je vind er de grot van Pan. Een God die wordt afgebeeld met het onderlijd van een bok, mensenlijf en hoorns op het hoofd. De grot van Pan stond ook wel bekend als de poort naar de onderwereld/het dodenrijk. Jezus gaat naar het huis van satan zou je kunnen zeggen. Dat doet Hij doelbewust denk ik. Jezus gaat vanaf nu openlijk de confrontatie met satan aan.

De proclamatie

Ons tekstgedeelte is exact het hart van het Marcus evangelie. Al het voorgaande bouwt hiertoe op en deze verzen vormen de basis van wat Marcus verder beschrijft. Het geeft antwoord op de centrale vraag: Wie is Jezus? Of je nou wel of niet geloofd je kunt niet om Jezus heen. Echt geleefd, prachtig onderwijs en een enorme impact. Wie ben ik volgens de mensen: net zoals vandaag allerlei antwoorden. Wonderdoener, goed mens, een bijzonder mens of een boodschapper/profeet van God. Dan vraagt Hij de leerlingen die alles van Hem hadden gezien in de voorbije tijd op de man af: wie ben ik volgens jullie?
Petrus: namens de leerlingen: de Christus=Messias=Gezalfde. De door God gezonden bevrijder. De ware Koning.

Een Koning zonder kroon

Hoewel Jezus erkent de vervulling van al Israëls hoop te zijn verbiedt Hij de leerlingen om erover te spreken. Hij is werkelijk de langverwachte Koning maar tegelijk is Hij heel anders dan de mensen verwachten. Mensenzoon: verwijzing naar Daniël 7:13-14. Jezus benadrukt met die term Zijn Goddelijkheid, macht en Koningschap. En toch zegt Jezus dat Hij verworpen en verstoten zal worden, dat men Hem zal doden en dat Hij zal opstaan uit de dood.
Heftige reactie van Petrus: De Messias kan niet lijden en sterven. Messias wordt geen slachtoffer van onrecht en kwaad maar komt juist afrekenen met al het kwaad en onrecht in de wereld. Hij komt om de dingen weer heel te maken, daarbij past geen lijden en sterven.
Jezus reageert heel heftig. Petrus bezeten? Achter de reactie van Petrus zal Jezus opnieuw de beproeving van satan geproefd hebben. Eer en glorie en het koningschap van de wereld is Hem aangeboden als Hij satan wilde aanbidden. Eer en glorie zonder een kruis, zonder Lijden, zonder dood door satan te erkennen als heerser. Wil meer zijn dan God. Wil God zover krijgen dat Hij uit angst de Verlossing van mensen loslaat en de Schepping in handen van satan laat.
Voor de poorten van de hel verklaart Jezus dat satan kan opzouten en dat Hij als Koning verhoofd zal gaan worden. Verhoogd niet meer eer en aanbidding maar de weg van Koning Jezus zal gaan via onbeschrijvelijk lijden. Verhoogd aan een kruis zal Hij sterven om na 3 dagen op te staan. Op die manier zal Hij de macht van satan breken en Verlossing bieden aan mensen. De weg van vernedering en dood zal de weg van overwinning blijken en Jezus laat zich niet van die weg afbrengen. Niet door Petrus en zelfs niet door satan zelf! Zijn dagen zijn geteld. Zijn macht zal worden gebroken.

De weg van het kruis

Wij zijn meestal niet veel anders dan Petrus. We denken veelal net zoals de leerlingen of de menigten die Jezus volgden. We zien zo graag de positieve kant van geloven. We willen een God van kracht, niet van zwakheid. We willen aanbiddingsliederen, geen klaagzang. We verlangen het leven te zien zonder ellende, ziekte en dood. Jezus maakt niet alleen aan de leerlingen maar ook aan de menigte en aan ons duidelijk dat Jezus volgen betekend dat ook wij een kruis dragen. Discipel van Jezus zijn betekend een aantal zaken:
1 Je leven winnen door het te verliezen. Leven = psyche = ziel = je diepste identiteit. Bij Jezus dus een nieuwe identiteit. Van vijand van God naar geliefd kind van God. van duister naar licht. Vanuit oordeel naar vergeven, gereinigd en geheiligd. Alleen door jezelf los te laten, je leven in handen van Jezus te leggen. Hem koning maken!
2 Een nieuw levensdoel. Petrus/Israël had een bepaald van wat de Messias zou moeten doen. Wij zijn niet anders. We weten vaak precies hoe God zou moeten handelen in ons leven. Ons gebed is vaak een spiegel. Hoe vaak proberen wij God voor ons karretje te spannen? Hem te overtuigen om toch vooral onze plannen en ideeën te zegenen. In heel Gods Woord wordt duidelijk dat God Zijn eigen agenda beheert en ons uitnodigt daarin mee te lopen. Jezus Koning maken betekend net als Hij ons kruis op ons nemen. Sterven aan onze eigen plannen en ideeën en ons leven gaan inrichten naar Gods plannen. Een kruis dragen betekend een leven leiden waarin Gods eer voorop staat en waarin we dienstbaar en beschikbaar zijn voor Hem en voor elkaar. Lastige keuzes, moeilijke discussies in een wereld die Gods plannen en wegen niet deelt en satan achterna holt die er slechts op uit is om te verniettigen wat God heeft geschapen. De weg van discipelschap is dan niet alleen een weg van aanbidding en kracht maar net zoals de weg van Jezus een weg die voert langs verwerping, bespotting, afwijzing en soms zelfs een weg die letterlijk dood loopt op een kruis.
3 Een nieuwe hoop
En toch is die kruisweg een weg van overwinning omdat Jezus als eerste die weg ging en de dood heeft verslagen. Hier in Ceasarea Fillipi, voor het hoofdkwartier van satan zelf kondigt Jezus Zijn overwinning aan. Eerste komst in zwakheid en nederigheid, Wederkomst in macht en majesteit. Gods nabijheid en zegen nu al, niets kan ons daarvan scheiden ook als is het moeilijk, ook al dragen we een kruis. Toekomst is zeker, toekomst is vast, toekomst is heerlijk. Jezus zal haar brengen. Hij wil het jou ook brengen maar dan zul jij antwoord moeten geven op die ene vraag: Wie is Jezus volgens jou? Mag Hij de Koning van jouw leven zijn en durf jij alles in Zijn handen te leggen?
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more