Overvloedige genade

de wonderen van Jezus   •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 6 views

8

Notes
Transcript

Intro

De leukste thuis of als we visite hebben: Honden/dieren zijn vaak bij kinderen in de buurt. Als er iets valt zitten ze eerste rang. Gea en de eend in het park.

De context

grote vraag: Wie is Jezus?

Naar onrein gebied

Rust omdat ze die in Gallilea niet krijgen?
Dit volgt op heftige discussie met Farizeeën over reinheid.
Geboden van God: Je kunt niet zomaar bij me komen
Farizeeën: als je aan geboden houdt/zorgt dat je rein bent kun je bij God komen.
Mark 7:20 NBV
Hij zei: ‘Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein.
Binnentrekken van het gebied van de “onreine” heidenen is bewust. Let maar op taalgebruik: niet alleen onrein gebied ook nog een onreine geest. Jezus gaat iets duidelijk maken!

Een bijzondere ontmoeting

Nauwelijk aangekomen of nieuws lekt uit en een vrouw probeert bij Jezus te komen. Moet obstakels overwinnen om bij Jezus te kunnen komen:
Haar afkomst: Joden praten niet met heidenen.
Haar sekse: rol van vrouwen was anders als vandaag om als vrouw zomaar een Joodse Rabbi aan te spreken was not done.
De satan: dochtertje was bezeten. Groot verdriet. Kind is haar erg dierbaar.
De discipelen: vanuit Matteüs 15. leerlingen willen dat Jezus haar wegstuurt.
Vrouw houdt vol en valt voor Jezus voeten (eerbied) en smeekt om de hulp van Jezus.

Een vreemd gesprek

De eerste reactie van Jezus lijkt hard en afwijzend. Heer help mij, ik heb U nodig. Ik geef toch niet iets wat voor de kinderen bedoeld is aan de honden? Jezus noemt die vrouw een hond. Pijnlijk en hard. Niet van Jezus gewend, zo afwijkend van hoe Hij normaal reageert op mensen die hulp vragen. Beeldspraak van gezin aan tafel. Vader deelt uit. God deelt zegeningen uit aan Zijn kinderen: de Joden. Dat goede geef je niet aan een hond. Hond was onrein, die hoort niet aan tafel. Bekende beeldspraak in lijn met onderwijs van Farizeeën. Gaat Jezus hier dan niet in tgen wat Hij even daarvoor heeft gezegd en onderwezen? Vrouw laat zich niet wegsturen: als er kruimels vallen eten de honden die op. Bij God is genoeg voor iedereen om verzadigd te raken. Jezus prijst de vrouw om haar vertrouwen en zegt dat Hij het wonder al voor haar heeft gedaan. Als ze thuiskomt blijkt de demon haar dochter te hebben verlaten. Nog een x vertrouwen: niet wachten op hocus pocus maar Jezus op Zijn woord geloven. Echte wonder is niet dat Jezus macht heeft over demonen. Echte wonder is wat er duidelijk wordt in dat korte gesprekje.

Bij God ligt overvloedig veel op tafel.

Gods tafel ligt vol met goede zaken.
Psalm 23:5 NBV
U nodigt mij aan tafel voor het oog van de vijand, u zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over.
Overvloed van goede gaven aan Gods tafel. Zegen: heelheid, vreugde, vrede, geluk, genezing, liefde, genade, vergeving. steun, hulp.
Jezus maakt duidelijk niet alleen dat er overvloedige genade op Gods tafel ligt maar ook dat iedereen daar welkom is om aan te schuiven. Ook jij! Hoe gebroken je leven ook is, hoe onrein je ook denkt te zijn: God stuurt je niet weg maar nodigt je aan tefel.

Je verdient niks maar ontvangt alles

Dat we mogen ontvangen is niet onze verdienste. De vrouw erkent dat ze niet aan tafel behoort te zitten maar doet een beroep op Jezus’ medelijden. Wij kunnen Gods liefde net verdienen. Jezus deed het voor ons op Golgotha. Daardoor ontvangen we geen kruimels maar mogen we aan tafel komen! Ontvangen is bekering. Bekering is geen warm en bijzonder gevoel maar een erkenning van eigen falen en een komen bij Jezus. Hij stierf niet om je “aan te raken” Hij stierf voor je zonden. Alleen bij erkenning zul je echt kunnen ontvangen wat God je wil geven en zal je leven veranderen. Berouw is moeilijk: trots zit in de weg. Farizeeën hadden er ook last van. Berouw is niet slecht gevoel hebben maar hoopvol vertrouwen in de liefde van God door Jezus. Die liefde is levensveranderend. Al het andere is slechts een dunne religieuze schil.

Genade is iets om door te geven

Les voor de Farizeeën maar ook voor de leerlingen en voor ons. God deelt Zijn genade graag uit. Ook wij mogen dat doen. Niet neerkijken op elkaar, mensen niet uitsluiten afschrijven of wegsturen. Elk zondig mens die berouvol en verlangend aanklopt bij Jezus is welkom en mag niet afgewezen worden door ons. Waarom? Omdat Jezus voor mij en voor jou en voor diegene waar we zo op neerkijken Zichzelf als een vieze hond liet buitensluiten en zelfs bereid was te sterven zodat wij, vieze honden, als Gods kinderen aan tafel mochten komen. De kerk is een gemeenschap van genade en vergeving. vaak allerlei spanningen en worstelingen maar laten we niet als honden vechten om de kruimels maar als kinderen aan tafel zitten en delen van de overvloedige genade die God ons geeft.
Related Media
See more
Related Sermons
See more