Redo för ett nytt liv

2 Moseboken  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript

Inledning

Skärtorsdag = Skär är ett gammalt ord för ”ren”. Jesus tvättade sina lärjungars fötter.
Långfredag = Dagen var lång och besvärlig för Jesus.
Påskdagen = Kommer från det hebreiska ordet ”Pesach” som betyder ”passera” eller ”gå förbi”.
Vår kristna högtid påsk är oerhört lik den judiska högtiden pesach. Vi firar egentligen samma sak; Guds frälsning.
· Gud räddade Israels folk från Egyptens slaveri och förde dem in i löfteslandet.
· Gud räddar oss från syndens slaveri och för oss in i himmelriket.
Så nu ska vi läsa några versar från den judiska påskens text och se om vi kan lära oss någonting.
När jag har studerat den här texten drabbas jag av hur starkt Gud älskar sitt folk, DIG, och hur långt han är beredd att gå för att rädda dig från synden och hur viktigt det är för honom att vi ständigt påminns om Guds frälsning från synden.
Egypten har precis drabbats av 9 plågor, och strax ska de drabbas av den sista domen: allt förstfött i Egypten skall dö.

Påsken och det osyrade brödets högtid

2 Moseboken 12:1–6 SFB-98
Herren sade till Mose och Aron i Egyptens land: ”Denna månad skall vara den främsta hos er. Den skall hos er vara den första av årets månader. Säg till hela Israels menighet: På tionde dagen i denna månad skall varje familjefar ta sig ett lamm, så att varje hushåll får ett lamm. Men om hushållet är för litet för ett lamm, skall familjefadern och hans närmaste granne ta ett lamm tillsammans efter antalet personer. För varje lamm skall ni beräkna ett visst antal, efter vad var och en äter. Ett felfritt, årsgammalt lamm av hankön skall ni välja ut och ta det antingen från fåren eller getterna. Ni skall förvara det till den fjortonde dagen i denna månad. Då skall hela Israels församlade menighet slakta det i skymningen.
1. 1Herren sade till Mose och Aron i Egyptens land: 2”Denna månad skall vara den främsta hos er. Den skall hos er vara den första av årets månader.
a. På Bibelns tid fanns det många olika sorters kalendrar, men det som nu skall hända är av så stor betydelse att Gud startar en helt ny tideräkning för Israels folk.
i. På samma sätt är påsken, uppståndelsen och frälsningen en så pass viktig händelse i ditt liv att det börjar en helt ny tid. I och med frälsningen så föds vi på nytt, vi räknar vårt nya liv från och med dagen då vi blev frälst. Från och med frälsningen kommer ingenting längre vara sig likt.
1. Jag minns själv dagen då jag valde att svara ja på Jesu kallelse att bli hans lärjunge, söndagen två veckor före millennieskiftet. Sedan dess har mitt liv inte varit sig likt på någon punkt.
2. Vittnesbörd.
3. Men alltmer har jag blivit mer och mer obekväm att berätta om alla syndiga saker jag gjorde innan jag blev kristen. Jag vill inte längre definiera mig själv utifrån att jag förut var en syndare. Nu är jag ju kristen och vill hellre prata om allt heligt jag ska få göra för Herren!
ii. Att Gud är beredd att starta en helt ny tideräkning utifrån frälsningens dag visar att oavsett vilken synd du har gjort, oavsett vilket hemskt liv du måhända har levt, så är Gud beredd att starta om helt och ge dig ett nytt liv.
1. Klamra dig inte fast vid ditt mörka förflutna utan låt Gud göra någonting nytt i ditt liv. Låt inte ditt förflutna hindra dig från att tjäna Gud på det sätt som han kallar dig till. Ingenting är omöjligt för Gud.
2. 3Säg till hela Israels menighet: På tionde dagen i denna månad skall varje familjefar ta sig ett lamm, så att varje hushåll får ett lamm. 4Men om hushållet är för litet för ett lamm, skall familjefadern och hans närmaste granne ta ett lamm tillsammans efter antalet personer. För varje lamm skall ni beräkna ett visst antal, efter vad var och en äter. 5Ett felfritt, årsgammalt lamm av hankön skall ni välja ut och ta det antingen från fåren eller getterna. 6Ni skall förvara det till den fjortonde dagen i denna månad. Då skall hela Israels församlade menighet slakta det i skymningen.
a. Varje familj skulle ta sig ett lamm och låta det bo hemma hos dem i fyra dagar innan det slaktades.
i. Alla som har varit på ett zoo eller någon gång sett eller hållit i ett lamm vet hur sött, gulligt och oskyldigt det är. Under dessa fyra dagar som lammet bodde hemma hos familjen lekte och gosade förmodligen barnen med lammet. Fyra dagar är tillräckligt lång tid för att hinna lära känna ett litet lamm. När sen lammet skulle slaktas efter dessa fyra dagar tyckte förmodligen barnen att detta är ett fruktansvärt sätt att behandla ett oskyldigt litet lamm!
1. Hade varken ett riktigt får eller ett leksaksfår så LHC White Lions fick duga. När det stod 3-0 i matcher började en viss lokal pastor fundera på om det skulle bli Växjö eller Frölunda i final. Men efter 3 förlorade matcher återuppstod LHC och Roger Melin strippar till Not Dead Yet.
2. Exakt så känner varje troende inför det faktum att Jesus, Guds offerlamm, slaktades för vår skull! Det är fruktansvärt! Jesus var oskyldig och hade inte gjort någon något illa. Men Jesus var beredd att betala ett högt pris för att rädda oss från synden, därför att Gud verkligen är något fruktansvärt.
3. Varje människa som har blivit sviken av någon eller behandlats orättvist vet hur dåligt man mår och hur sårad man blir.
a. Om vi kristna kunde drabbas av Guds känslor inför vår synd tror jag vi skulle bli förkrossade och göra allt vi kan för att fortsättningsvis undvika synden. Men det är tyvärr lättare att se synden hos andra än hos sig själv.
b. Lammet skulle vara ”felfritt”, vilket är en koppling som pekar mot Jesu syndfrihet.

Påsken och det osyrade brödets högtid

2 Moseboken 12:7–11 SFB-98
Och man skall ta av blodet och stryka det på båda dörrposterna och på övre dörrträet i husen där man äter det. Köttet skall ätas samma natt. Det skall vara stekt över eld och ätas tillsammans med osyrat bröd och bittra örter. Ni skall inte äta något av det rått eller kokt i vatten, utan det skall vara stekt över eld med huvud, fötter och innanmäte. Ni skall inte lämna kvar något av köttet till morgonen. Om något av det skulle bli över till morgonen, skall ni bränna upp det i eld. På detta sätt skall det ätas: Ni skall ha kläderna uppfästa med bältet kring höfterna och ha skor på fötterna och stav i handen. Och ni skall äta det snabbt. Detta är Herrens påsk.
1. 7Och man skall ta av blodet och stryka det på båda dörrposterna och på övre dörrträet i husen där man äter det.
a. Innan man fick äta lammet och lämna Egypten skulle lammets blod strykas på dörrposterna och övre dörrträet. På så sätt påmindes Guds folk om att tack vare blodets beskydd blev de renade från synden och förstod att de var främlingar i ett främmande land på väg mot det förlovade landet.
i. Tack vare Jesu död på korset och blodet som rann för vår skull, så har vi fått förlåtelse för vår synd och fått medborgarskap i Guds rike. Vi är främlingar i världen och bör göra oss redo för himmelriket, vårt löftesland.
ii. Bodde i Nepal 3 månader. Lydde givetvis landets lagar, men visste att jag inte är medborgare i Nepal. I mitt pass står att jag är svensk. Jag tillhör ett annat land.
2. 10Ni skall inte lämna kvar något av köttet till morgonen. Om något av det skulle bli över till morgonen, skall ni bränna upp det i eld.
a. Hela lammet skulle ätas upp, ingenting fick lämnas kvar. Om något blev över skulle det brännas upp. Påsklammet var till för detta tillfälle och kunde inte sparas för att ätas senare, eller delas upp så att man kunde äta några köttbitar nu och några senare. Om man ville ha del av lammet var man tvungen att äta hela lammet.
i. På samma sätt fungerar det med Jesus. Jesus erbjuder frälsning här och nu. Vi kan inte vänta med att bestämma oss till ett senare tillfälle, för ingen av oss vet hur länge vi får leva. Vi kan inte bara välja ut de delar i Jesus undervisning som vi tycker passar, utan vi behöver acceptera hela Jesus.
ii. Inte nog med att Jesus likt lammet dog, han drabbades också av Guds vredes eld (Heb 10:27).
3. 11På detta sätt skall det ätas: Ni skall ha kläderna uppfästa med bältet kring höfterna och ha skor på fötterna och stav i handen. Och ni skall äta det snabbt. Detta är Herrens påsk.
a. Lammet skulle ätas i tro, hopp och förväntan om att Guds räddning snart skall komma. Detta var inte en måltid man kunde delta i för skoj skull, utan man skulle i tro göra sig redo för ett nytt liv.
i. För den som accepterar Jesus och tror på honom väntar ett nytt liv och man bör inte dröja kvar i sitt gamla liv. Man bör istället göra sig redo för att Gud kallar in i någonting nytt.

Påsken och det osyrade brödets högtid

2 Moseboken 12:12–13 SFB-98
Den natten skall jag gå fram genom Egyptens land och slå allt förstfött i Egypten, både människor och boskap. Och över Egyptens alla gudar skall jag hålla dom. Jag är Herren. Blodet skall för er vara ett tecken på de hus där ni är, ty när jag ser blodet skall jag gå förbi er. Ingen straffdom skall drabba er med fördärv, när jag slår Egyptens land.
1. 13Blodet skall för er vara ett tecken på de hus där ni är, ty när jag ser blodet skall jag gå förbi er. Ingen straffdom skall drabba er med fördärv, när jag slår Egyptens land.
a. Gud skulle inom kort döda allt förstfött i Egypten, men om han såg lammets blod på dörrposterna skulle han gå förbi det huset. Lammet dog alltså istället för den förstfödde i familjen.
i. Ordet ”påsk” kommer från det hebreiska ordet ”pasach” som betyder ”hoppa över” eller ”gå förbi” och nämns i vers 23. Från ”pasach” kommer ”pesach”, det hebreiska ordet för påskhögtiden.
b. Vad hade hänt om en israelitisk familj deltagit i påskmåltiden, ätit lammet, haft trevligt med sina vänner, men inte hade strukit lammets blod på dörrposterna? Då hade den familjen drabbats av Guds dom precis som egyptierna.
i. På samma sätt bör vi tänka om oss själva. Om vi växer upp i en församling och är med för att vi trivs och har våra vänner där, men inte tror på Jesus, då hjälper det oss inte på domens dag. Även om vi deltar i varenda församlingsaktivitet, går på alla gudstjänster och offrar tionde regelbundet, så hjälper inte det om vi inte tror på Jesus och har fått våra synder förlåtna.
c. Vad hade hänt om en israelitisk familj hade rent teoretiskt hållit med om att man borde stryka lammets blod på dörrposterna, men sen inte gjort det i praktiken? Då hade den familjen drabbats av Guds dom precis som egyptierna.
i. På samma sätt bör vi akta oss för att bara teoretisera den kristna tron utan att leva ut den i praktiken.
d. Vad hade hänt om en egyptisk familj hade litat på Herrens ord och strukit lammets blod på sina dörrposter? Då hade även de blivit räddade. Det var inte nationalitet som avgjorde vem som räddades utan endast blodet.

Påsken och det osyrade brödets högtid

2 Moseboken 12:14–20 SFB-98
Denna dag skall ni ha till minnesdag och fira den som en Herrens högtid. Som en evig stadga skall ni fira den från släkte till släkte. I sju dagar skall ni äta osyrat bröd. Redan den första dagen skall ni skaffa bort all surdeg ur era hus. Ty var och en som äter något syrat, från den första dagen till den sjunde, skall utrotas ur Israel. På första dagen skall ni hålla en helig sammankomst. Och på sjunde dagen skall ni hålla en helig sammankomst. Under de dagarna skall ni inte utföra något arbete utom det som hör till matlagningen för var och en. Det och inget annat får göras. Ni skall fira det osyrade brödets högtid därför att jag just den dagen förde era härskaror ut ur Egyptens land. Det skall vara en evig stadga för er att fira denna dag från släkte till släkte. Från kvällen den fjortonde dagen i första månaden skall ni äta osyrat bröd ända till kvällen den tjugoförsta dagen i månaden. Under sju dagar får ingen surdeg finnas i era hus. Var och en som äter något syrat skall utrotas ur Israels menighet, vare sig han är främling eller född i landet. Inget syrat skall ni äta. Var ni än är bosatta skall ni äta osyrat bröd.”
2. 14Denna dag skall ni ha till minnesdag och fira den som en Herrens högtid. Som en evig stadga skall ni fira den från släkte till släkte.
3. 15I sju dagar skall ni äta osyrat bröd. Redan den första dagen skall ni skaffa bort all surdeg ur era hus.
a. Eftersom Israels folk skulle lämna Egypten så hastigt så fanns det inte tid för att göra iordning vanligt syrat bröd.
b. Det normala sättet att baka bröd vid denna tid var att ta lite deg från förra bakningen till den nya bakningen och på så sätt föra vidare surdegen och syra brödet. Om surdegen hanterades ohygieniskt fanns naturligtvis möjligheten att även bakterier och annat fördes vidare. Att därför en gång om året äta osyrat bröd och börja om med surdegen var därför väldigt hygieniskt.
i. På samma sätt som ”lite surdeg syrar hela degen” (1 Kor 5:6) så förstör lite synd alltihopa. Man bör därför som kristen regelbundet tänka på att rensa bort surdegen, bekänna sina synder och be Gud om nåd och helgelse.
1. Om du stod och bakade bröd och plötsligt insåg att det av någon anledning kommit in lite avföring i degen, skulle du då baka vidare som om ingenting har hänt? Eller skulle du slänga allt, göra rent och börja om, även om det bara var ack så lite? På samma sätt bör vi akta oss för att föra in synd i våra liv och inte bortförklara vår synd genom att säga att andra människor är värre eller att min synd inte är så farlig.
ii. “6Ert skryt låter inte bra. Vet ni inte att lite surdeg syrar hela degen? 7Rensa bort den gamla surdegen för att ni må vara en ny deg, eftersom ni är osyrade. Ty vårt påskalamm Kristus har blivit slaktat. 8Låt oss därför hålla högtid, inte med gammal surdeg, inte med ondskans och elakhetens surdeg, utan med renhetens och sanningens osyrade deg.” (1Kor 5:6–8)

Avslutningsvis

a. Gud vill från och med påsken starta ett helt nytt liv, en helt ny kalender i ditt liv.
b. Ett oskyldigt lamm fick dö så att du skulle slippa dö.
c. Hela lammet skulle ätas.
d. Vi äter i tro och gör oss redo för att bryta upp.
e. Det var blodet på dörrposterna som skyddade mot döden, inte huruvida man var israel eller egyptier. Det är tron på Jesus som frälser, inte huruvida vi har växt upp i en kristen familj eller inte.
f. Jobba med synden.
Related Media
See more
Related Sermons
See more