Kain och Abel

1 Moseboken  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 51 views

Kain mördar sin bror Abel

Notes
Transcript
Genesis 4:1–2 SFB-98
Mannen kände sin hustru Eva, och hon blev havande och födde Kain. Då sade hon: ”Jag har fått en man från Herren.” Hon födde ännu en son, Abel, Kains bror. Abel blev herde och Kain blev åkerbrukare.
1. Det stämmer till eftertanke att första gången ”sex” beskrivs i Bibeln, så görs det med ordet ”kände”. Det visar dels den försiktighet vilket Bibeln beskriver sex på, men också den intima och personliga närhet som två makar känner till varandra genom det äktenskapliga samlivet. Det är onekligen en stor kontrast till det sätt som vårt samhälle beskriver sex på.
2. Namnet ”Kain” är nästan identiskt med det hebreiska ordet ”fått”. Eva namngav sin förstfödde ”Kain” eftersom hon var glad att hon hade ”fått” honom från Herren. Eva förstår och bekräftar att barnet hon har fött har hon fått av Gud. Varje barn är ett mirakel och en gåva från Herren.
3. Kanske tänkte Eva att det barn hon fått var en uppfyllelse av löftet från Gud om att Evas avkomma skall krossa ormens huvud (1 Mos 3:15). Men detta löfte uppfylldes när Evas avkomma Jesus Kristus dog på korset.
4. Namnet ”Abel” betyder ”andning”, ”temporär” eller ”meningslös”, vilket anspelar på Abels korta liv och meningslösa död.
Genesis 4:3–5 SFB-98
Efter en tid hände sig att Kain bar fram en offergåva åt Herren av markens gröda. Även Abel bar fram sin gåva av det förstfödda i sin hjord, av djurens fett. Och Herren såg till Abel och hans offer, men till Kain och hans offer såg han inte. Då blev Kain mycket vred och hans blick blev mörk.
1. Kain och Abel bar fram varsin offergåva till Herren från sitt respektive arbete. Gud tog emot Abels offergåva, men inte Kains. Detta beror dock inte på att djuroffer är bättre än växtoffer, utan på att Abel bar fram sitt offer i ”tro” (Heb 11:4), vilket Kain inte gjorde. Gud tar inte emot religiösa offer utan tro bara för att de är ”religiösa”. Däremot tar Gud emot offer i tro, oavsett om de är utförda på ett rätt ”religiöst” sätt eller inte.
a) Kains offer av grödor såg säkert vackrare ut än Abels slafsiga och blodiga djurfett. Men Gud är inte intresserad av vacker, men tom och innehållslös, religion. Gud vill ta emot vårt hjärtas tro och äkta tillbedjan.
i. Skillnaden mellan Kain och Abels offer är den universella skillnaden mellan hjärtats tro och tomma religiösa riter. Det är bättre att tillbe Gud i ande och sanning i ensamhet i sin sovkammare, än att utföra religiösa riter utan tro i en vacker kyrka i en vacker dräkt.
Genesis 4:6–7 SFB-98
Och Herren sade till Kain: ”Varför är du vred och varför är din blick så mörk? Är det inte så att om du gör det som är gott, ser du frimodigt upp, men om du inte gör det som är gott, då lurar synden vid dörren. Den har begär till dig, men du skall råda över den.”
1. Kain blev avundsjuk på sin lillebror Abel när Gud tog emot Abels offergåva men inte Kains. Kain kunde inte acceptera att Gud ansåg Abel rättfärdig men inte Kain.
a) Synden började gro i Kains hjärta, han blev vred och hans blick blev mörk. Men Gud har inte förkastat Kain utan försöker istället kärleksfullt tala honom till rätta. Gud varnar Kain för att den vrede han än så länge håller på insidan snabbt kan leda till våld om han inte omvänder sig.
Genesis 4:8 SFB-98
Kain talade med sin bror Abel, och medan de var ute på marken överföll Kain sin bror och dödade honom.
1. Trots Guds varning fullbordade Kain den synd som han hade tillåtit växa i sitt hjärta. Kain lurar ut sin lillebror på fältet och slår ihjäl honom. Detta var varken en olyckshändelse eller en stundens ingivelse, det var ett planerat och överlagt mord.
2. Kains synd i sin helhet bestod i att han utförde tomma religiösa handlingar utan tro, han blev avundsjuk på en sant troende vilket ledde till mord och till sist lögn inför Gud.
a) Denna synd kallas ”Kains väg” i Judas brev vers 11. Paulus beskriver det som att man har ett ”sken av gudsfruktan men förnekar dess kraft” (2 Tim 3:5). Att vara religiös utan tro riskerar leda till avundsjuka och förföljelse av de sant troende.
Genesis 4:9 SFB-98
Och Herren sade till Kain: ”Var är din bror Abel?” Han svarade: ”Jag vet inte. Skall jag hålla reda på min bror?”
1. Gud visste naturligtvis svaret på sin fråga, men han ville ge Kain chansen att bekänna sin synd. Men som om Kains mord inte var nog, nu förhärdar Kain sitt hjärta i och med att han fortsätter sin synd genom att dessutom ljuga för Gud.
a) Har man väl börjat synda fortsätter synden hålla en i sitt grepp tills man bekänner sin synd och får hjälp av Gud att hitta en utväg genom förlåtelse och upprättelse.
2. Kain försöker dölja sin synd genom att säga: ”Ska jag hålla reda på min bror?” Denna inställning till sina medmänniskor är en direkt konsekvens av att försöka leva ett liv i synd långt bort från Gud. När vi människor inte längre bryr oss om Gud bryr vi oss heller inte om våra medmänniskor.
a) Men faktum är att ja, Kain borde hålla reda på sin bror. Alla vi människor har ett ansvar att bry oss om varandra (Matt 25:35–40).
Genesis 4:10–12 SFB-98
Då sade han: ”Vad har du gjort? Hör, din brors blod ropar till mig från marken! Nu är du förbannad mer än den jord som har öppnat sin mun för att ta emot din brors blod av din hand. När du brukar jorden skall den inte längre ge dig sin gröda. Kringflackande och hemlös skall du vara på jorden.”
1. Abels blod ropade från marken till Gud om synd och mord. Långt senare kommer Jesu blod att ropa från korset till Gud om förlåtelse och försoning (Heb 12:24).
2. Abels blod ropade från den mark där Kain tidigare odlat grödor. Guds straff blir kopplat till den synd Kain gjorde, och han ska inte längre kunna bruka jorden. Den förbannelse Kain drabbas av är en förstärkning av den förbannelse Adam drabbades av när han syndade (1 Mos 3:17-19). Medan Adam skulle få bruka jorden ”i sitt anletes svett” och livnära sig med ”möda”, så skulle Kain inte ens kunna bruka jorden alls. Medan Adam drevs bort från Eden, så skulle Kain inte hitta något hem på jorden.
Genesis 4:13–14 SFB-98
Kain sade då till Herren: ”Mitt brott är för stort för att förlåtas. Se, i dag driver du mig bort från åkerjorden, och jag är dold för ditt ansikte. Kringflackande och hemlös kommer jag att vara på jorden, så att vem som helst som träffar på mig kan döda mig.”
3. Kain blir mer förtvivlad över det straff Gud tänker ge honom än den skada han har åsamkat sin broder. Det hade naturligtvis varit bättre om Kain istället hade blivit mer förtvivlad över sin egen synd än över Guds straff, för då hade Gud kunnat ge honom förlåtelse och upprättelse.
a) Det är sällan Gud ger en dom i Gamla testamentet som verkställs direkt. Det ges i stort sett alltid tid och möjlighet till omvändelse när Gud ger en dom.
Genesis 4:15–16 SFB-98
Men Herren sade till honom: ”Kain skall bli hämnad sjufalt, vem som än dödar honom.” Och Herren satte ett tecken på Kain så att ingen som träffade på honom skulle döda honom. Så gick Kain bort från Herrens ansikte och bosatte sig i landet Nod, öster om Eden.
1. Även om Kains synd var mycket stor, så ville inte Gud att Kain skulle drabbas av samma hemska öde som Kain åsamkat Abel. Gud har trots allt omsorg om Kain och ser till så att ingen ska kunna mörda honom.
Genesis 4:17 SFB-98
Kain kände sin hustru och hon blev havande och födde Hanok. Och Kain byggde en stad och kallade den Hanok efter sin son.
1. Adam levde 800 år efter att han hade fått sitt barn Set, och fick under den tiden många sönder och döttrar (1 Mos 5:4). Kanske var det någon av alla dessa Adams döttrar som Kain gifte sig med, dvs. sin egen syster.
a) Även om Bibeln senare förbjuder äktenskap mellan syskon, så var det inte förbjudet vid detta tillfälle. Eftersom Adam och Eva var de första människorna så fanns det ju rimligtvis inte så många andra kvinnor att välja mellan.
i. Abraham gifte sig med sin halv-syster Sara (1 Mos 20:12).
ii. Mose förbjuder äktenskap mellan syskon när Israel fick sin lag (3 Mos 18:9).
2. Det är intressant att trots att Gud dömer Kain till ett kringflackande liv i hemlöshet, så bygger Kain en stad att bo i. Troligtvis är staden det ”tecken” som Gud gav Kain som skydd, i likhet med de israelitiska ”fristäderna” dit människor kunde fly för att undvika blodshämnd och liknande (4 Mos 35:9–34).
Related Media
See more
Related Sermons
See more