Jezus in Nazareth

de wonderen van Jezus   •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views

5

Notes
Transcript

Intro

in de wonderen kennis gemaakt met Jezus. Globaal: macht over natuur, kwaad, demonen, ziekte en dood. Wie is Hij? Gods Zoon! Met onderwijs/wonderen groeit ook de reputatie en de geruchtenstroom. Geconfronteerd met mensen die in geloof/vertrouwen bij Jezus komen en gered worden. Vandaag sluit ik deze serie preken af en zien we een heel andere reactie op Jezus.
Thuis in Nazareth: opgegroeid, familie woont er. Gevoel van thuiskomen.
In de synagoge. Goede gewoonte. Jezus onderwijst. prachtige woorden van wijsheid. Gods woorden. Vebazing slaat om in aanstoot/vijandige afwijzing. Wie denkt Hij wel wie die is?
Erkenning van Jezus wijsheid en macht. Miskenning dat God wel eens werkzaam zou kunnen zijn in iemand die ze kennen. Iemand die ogenschijnlijk zo gewoon is.

Jezus is aanstootgevend.

1 Te gewoontjes. Hij is gewoon een van ons. Hoe kan iemand die zo gewoon is God zijn? God wil deelhebben aan het gewone. Messias=held en koning. spectaculair. Gevaar voor ons: hang naar spectaculaire geloofsuitingen. God verlost en werkt in het gewone. Groei van de vrucht van de Geest = Gods wonder is het gewone-jouw leven.
2 Jezus zegt ik ben de enige weg! vele wegen leiden naar Rome. Niet te exclusief. Overal wel iets moois of waardevols te vinden. Als je maar oprecht bent.
3 Genade is aanstootgevend. Niemand is goed genoeg voor God. Loon van zonde is de dood. Je kunt zelf niets doen. Alleen maar aannemen. Kern van veel religies is dat je Gods liefde/verlossing moet verdienen. Jezus: alleen als je jezelf weggeeft en mijn geschenkt aanneemt.
4 Jezus wil Heer zijn over heel je leven. Moderne mens: bepaal ik zelf wel. Jezus zegt: ik weet wat goed is, laat mij bepalen. Claim die Good op je leven legt is een totale.
Mensen worden door de boodschap/wijsheid en de wonderen van Jezus met Gods claim op hun leven geconfronteerd.

2 Jezus kan maar weinig doen

Man met de demonen/bloedvloeiende vrouw en Jaïrus besluiten te vertrouwen op Jezus. Ontvangen verlossing en redding. Hier, thuis, neemt men aanstoot aan Jezus. Hij verbaasd zich over het ongeloof wat Hij aantreft en dat maakt dat Hij er maar weinig kan doen. Er zijn dus zaken die God hinderen in Zijn machtig werk. Niet zozeer dat Zijn kracht te klein is maar vanwege de houding van de ontvangende partij. Soms in levens van gelovigen, in kerken en gemeenten maar weinig van Gods verlossende werk te zien. Goed om daar niet van weg te kijken maar laten we leren van dit verhaal. disclaimer: niet:als je maar de juiste houding hebt en juiste geloof hebt wordt elk probleem opgelost. Kom vrijuit tot God maar Hij is soeverein. Wel eerlijk kijken: Wat zijn zoals zaken die Jezus kunnen hinderen om Zijn verlossend werk in onze levens/in onze kerken te doen?
1 te bekend zijn met Jezus.
Gevaar is dat de aandacht verslapt en de verwachtingen afnemen. Je kent het wel en weet hoe het gaat. Verwacht je nog dat God leeft en werkt?
Naarmate we bekende worden veranderen omgangsvormen. Het wordt vrijer/gemakkelijker. Eerbied, respect en aanbidding nemen af.
Bekend is veilig. Zelfde vormen en uitingen. Routine? Mag God nog vrijuit werken? Angst voor het nieuwe/verandering.
2 Iets niet geloven als je het niet volledig bergijpt.
Nazareth: stomverbaasd. Kan toch niet? Houding van moderne mens: wonderen? God? Kan toch niet? kerk: bevrijding? Genezing? Kan toch niet dus het bestaat niet!
3 Glasharde afwijzing door vooroordelen
verbazing slaat om in ongeloof en afwijzing omdat ze vol zitten met vooroordelen.
Vooroordelen ten aanzien van geloof/God. God voorschrijven hoe Hij (niet) dient te handelen.
Vooroordelen ten aanzien van broers en zussen in de kerk. Miskennen van gaven en talenten waardoor God niet kan doen wat Hij graag wil doen.
Niet alleen buiten maar ook binnen de kerk wordt de macht van God beperkt. Niet omdat Hij niet wil of kan maar doordat Hij verbaasd staat over het ongeloof van de mens.
De afwijzing in Nazareth is een voorbode van het uiteindelijke kruisig Hem. Leidt naar Golgotha waar Jezus met gespreide armen bid voor ieder die Hem afwijst en nogmaals nodigt om in geloof op te kijken en Zijn Verlossend werk te ontvangen.
Uitnodiging om te komen en je leven door Jezus te laten aanraken en je te laten vervullen met de Geest. De Geest die levend maakt, die harde harten verzacht en ogen opent voor wie Jezus werkelijk is en ook in jouw leven wil zijn.
Hebreeën 3:7–8 NBV
De heilige Geest zegt immers: ‘Horen jullie vandaag zijn stem, wees dan niet koppig, als tijdens de opstand, toen jullie mij beproefden in de woestijn,
Open staan voor de leiding van de Geest. Eerlijk en oprecht gebed. Daarin ook naar jezelf durven kijken en de weg gaan die de Geest wijst.
Related Media
See more
Related Sermons
See more