Faithlife Sermons

Påskens budskap

Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 4 views
Notes & Transcripts

PÅSKENS BUDSKAP
Matt. 28:5-7

Varje helg har sin betydelse.

6 juni firar vi vår nationaldag.

Vi firar mors dag och fars dag och tänker lite extra på våra föräldrar.

Allhelgonahelgen minns vi våra kära som är döda.

Julens budskap är att Guds Son blev människa.

Långfredagens budskap är att Jesus dog för våra synder, 2 Kor. 5:21

Vad handlar då påskdagens budskap om?

För många är påskens budskap påskharar, påsksmällare, godis och god mat, men detta är inte påskens betydelse. Vilket är då påskens budskap? Svaret finns i vår bibeltext. ”Ängeln sade till kvinnorna: Var inte förskräckta! Jag vet att ni söker Jesus den korsfäste. Han är inte här. Han har uppstått, så som han har sagt. Kom och se platsen där han låg!. Och gå genast och säg till hans lärjungar att han har uppstått från de döda.”   Matt. 28:5-7.

Det finns fyra uppmaningar här i texten som sammanfattar påskens budskap.

KOM OCH SE!

a) Kom.

Bakgrunden var denna: Jesus var död! Han hade blivit förrådd av Judas, övergiven av sina lärjungar, förnekad av Petrus, ställd inför Stora Rådet, dömd till döde av Pilatus, korsfäst på Golgata, begraven i en Josef från Arimatea´s grav. På Påskdagens morgon kom kvinnorna till graven, och de vill gå in I graven. Mark 16:3. Men när de kom fram mötte dem deras livs största överraskning! Det hade varit en stor jordbävning.  Matt. 28:2.  En Herrens ängel kom ned från himlen och rullade undan stenen för graven. Matt. 28:2-4 När kvinnorna kom fram blev de tillsagda att inte vara förskräckta.  Ängeln visste att de sökte efter Jesus. Matt. 28:5. Jesus hade berättat för sina lärjungar om att han skulle uppstå. I Matteus står det att han vid fyra olika tillfällen sagt det.

En Herrens ängel – Gabriel? Lukas berättar att det var två änglar. En utanför graven och en som satt där Jesu kropp legat. Barnen har sina änglar. Människosonen har sina. Var Gabriel Jesu personliga adjutant? Han kallade honom Herre.

Ängelns uppmaning till dem var: “KOM.” Kom med. Troligen tog ängeln med dem in i graven och visade platsen där Jesu kropp vilat. Platsen var tom!  Detta tål att undersökas. Uppståndelsen är inget snabbt påhittad historia för att rädda lärjungarna ur en pinsam situation. Pilatus hade gett order att graven skulle hållas stängd i tre dagar, stenen var förseglad och graven bevakades av en vaktstyrka. Inbjudan var tydlig. Vakterna var borta, stenen bortrullad och Jesu plats var tom.

Inbjudan att komma upprepas ofta i Bibeln.

JESUS SÄGER “KOM TILL MIG!”

Vi kommer till honom som gått ur graven!

Vi kommer till honom som är uppstånden från de döda!

Vi kommer till honom som lever och som sitter på tronen I himlen!

Vi kommer till honom som ger alla som tror på honom förlåtelse och frälsning! Joh. 3:16

Vi kommer till honom som ger frid och kraft till alla dem som tror på honom! Joh. 14:27.
Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa.”

b) Se

Det är skillnad mellan att ”titta” och att ”se”. När jag tittar på något kanske jag inte uppfångar vad jag tittar på.   Men när jag ser något så förstår jag och kan ta in det jag ser på. Ängeln vill att kvinnorna skulle “se” - veta att graven var tom och att Jesus hade uppstått från de döda. Om graven var tom och Jesus inte hade uppstått utan hans kropp blivit flyttad, hade det varit en katastrof.

1 Kor. 15:3-8  ”Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, han blev begravd, han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna, och han visade sig för Kefas och sedan för de tolv. Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder på en gång, av vilka de flesta ännu lever, medan några är insomnade. Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna. Allra sist visade han sig också för mig.”
Vi behöver påsken för att bli påminda om den tomma graven.
Gud vill att vi skall se att Jesus har uppstått från de döda och att han nu lever för alltid.

Gud vill att vi skall sätta vår tro och tillit till Jesus som vår Frälsare.  Rom. 10:9-10

”Om du därför med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, skall du bli frälst. Ty med hjärtat tror man och blir rättfärdig, med munnen bekänner man och blir frälst”.

 

GÅ OCH BERÄTTA!

a) Gå

Kvinnorna uppmanades att gå

Det är inte meningen att man skall stanna för alltid vid en tom grav.

När vi har sett färdigt och börjat tro på budskapet skall vi börja att gå.

Apostlagärningarna är berättelsen om hur apostlarna gick ut för att berätta om att Jesus lever.

b) Berätta

Kvinnorna skulle berätta för lärjungarna om uppståndelsen.

Vår uppgift är att berätta vad Jesus har gjort för oss. Ps. 107:2, Matt. 28:19-20, Mark 16:15, 1 Petr 3:15,  Vi vet något som måste bli berättat.

Påskens budskap är “KOM OCH SE! GÅ OCH BERÄTTA!”

Related Media
Related Sermons