Een melaatse genezen

Markus evangelie  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 8 views
Notes
Transcript
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Jezus komt tot de melaatse

Jezus was uit Kapernaum vertrokken, en was andere steden binnengetrokken. Aangekomen in een onbekende stad werd hij opgemerkt door een melaatse man. Hoewel deze man echt ziek was en een lepralijder was, geeft dit wonder ook iets weer van de geestelijke realiteit van de mens. Melaatsheid is het beeld van de zonde.
Het lijkt klein en oppervlakkig te beginnen
Het spreidt zich langzaam uit en slaat naar binnen.
Het isoleert je en 14.
Je hebt reiniging nodig wil je ervan verlost worden
als dat niet gebeurd sterf je eraan. (het vreet je langzaamaan op)
Melaatsheid is het beeld van de zonde. En dat maakt deze melaatse een beeld van ons. Een zondig en ziek mens. Op weg naar de dood. Een langzame lijdensweg totdat de dood het laatste gevolg is. De dokter Lucas ( schrijver van het Lucas evangelie) laat er geen onduidelijkheid over bestaan: De man was vol van melaatsheid()
We zien hierin 2 heel belangrijke zaken over (1) De situatie van de Mens en (2) Over het Karakter van de Heere.

A.De situatie van de mens.

De mens is dodelijk ziek. Het is niet dat hij zich niet kan voortbewegen en kan leven. Maar het is gruwelijk mis met hem. Hij word gehinderd om te leven zoals het oorspronkelijk de bedoeling was. De volledige vrijheid die gezondheid met zich meebracht is er niet meer. Gehinderd door de gevolgen van de ziekte stevenen we af op de dood.
De ziekte waarmee de mens besmet is heet: zonde. Het heeft onze natuur, ons karakter en zelfs heel ons wezen aangetast. Geen dokter of psychiater kan ons van de zonde afhelpen. Er bestaat geen programma dat ons kan herprogrammeren, of een school waar we een zuivere moraal kunnen leren zodat we de dans van de dood kunnen ontspringen. Er is geen genezing voor. De ziekte is ongeneselijk. Het uitzicht voor iedereen met deze ziekte is uiteindelijk de dood. Soms duurt het lang en worden mensen zelfs over de honderd jaar. Maar soms kan het ook zo kort duren dat baby’s eraan sterven. Kindjes die nooit hebben leren lopen, of leren praten. De ziekte is vernietigend en ieder van ons heeft er mee te maken. Zonde is het beeld van de melaatsheid. Kreeg je melaatsheid dan verdwenen je kansen op overleven. Dit zou een ziekte zijn die vandaag aan de dag in aanmerking zou komen voor het predikaat: uitzichtloos lijden.
De Bijbel leert ons dat het de mens eenmaal beschikt is te sterven en daarna het oordeel (). Dat ligt voor ieder mens vast. Met de zondeval van Adam en Eva zijn we allemaal in het oordeel gestort.Niemand is rechtvaardig zelfs niet een ( ) Allen hebben gezondigd en missen daardoor de Heerlijkheid Gods ()
Ik hoor je denken: Ja maar wat ik gedaan heb is niet zo erg. Ik doe geen slechte dingen. Ik ben beter dan Ex Minister Paul Croes. Hij is schuldig bevonden aan geld verduisteren. Of ik ben niet zo slecht als die ouders die hun kinderen vermoord hebben in San Nicolas. Ik ben zeker niet zo slecht als President Maduro uit Venezuela! Vergeleken met hen heb ik alleen maar kleine zonden. Een keertje liegen als het uitkomt. Roddelen als ik dat wil, maar daarmee ben ik nog geen grove zondaar...
Weet je nog hoe melaatsheid begint? Een klein plekje. Een speldenprik. Een blaasje op de huid. Je kijkt ernaar en denkt het gaat wel weer weg. Zo erg is dat niet. Totdat het niet weg blijkt te gaan, maar het steeds groter wordt en dieper nesteld. En het begint zich over je lichaam te verspreiden… Je dacht het onder controle te hebben een klein verwaarloosbaar plekje. Maar nu… Nu heeft het je hele lichaam bedekt.
Weet je nog hoe melaatsheid begint? Een klein plekje. Een speldenprik. een blaasje op de huid. Je kijkt ernaar en denkt het gaat wel weer weg.
Precies zo is het ook met de zonde. Het kan soms zo klein een zo onschuldig lijken. Totdat het je opvalt dat het niet weggaat, maar zelfs uitbreid en je hele leven vervuld. Weet je hoe Jezus het verwoordde in ?
John 8:34 NBG1951
34 Jezus antwoordde hun: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, een ieder, die de zonde doet, is een slaaf der zonde.
Zonde kun je niet de baas. Zonde overheerst jouw leven. Je hoeft de deur van je leven maar op een klein kiertje te zetten! En de duivel heeft voet aan de grond gekregen in je hart. Ziet u in dat dit niet alleen de sitautie is van de mensheid, maar ook heel persoonlijk van u of jou? Dat jij net als die melaatse bent? Geisoleerd, bevlekt, ziek, zondig en stervende? Een uitzichtloze situatie… Maar we hadden twee zaken om naar te kijken. We hebben gekeken naar de situatie van de mens, maar nu

B.Het karakter van Jezus.

Z
We hebben het in dit eerste hoofdstuk van het Markus-evangelie al gezien. Jezus die door God zelf bevestigd werd. Gij zijt mijn Zoon, de geliefde; in U heb Ik mijn welbehagen.
Geliefd door de Vader. ()
We hebben het in dit eerste hoofdstuk van het Markus evangelie al gezien.
Gedreven door de Geest. )
Gediend door de Engelen.()
Gevreesd door de Satan.()
Weet U dat die engelen
O’ de Heerlijkheid van de Heere Jezus te mogen zien is het grootste wat er is.() Vol van Genade en Waarheid! Let vooral op hoe Jezus het had gezegd: laten we ook naar andere plaatsen gaan opdat ik ook daar predike () Het was het doel van de Heere Jezus om het Koninkrijk in haar volheid neer te leggen bij die mensen die leven in een wereld die breekt! Dat was zijn doel toen, dat is Zijn bedoeling nu! U hoort vandaag het evangelie klinken omdat de Heere Jezus vol is van Waarheid en genade! Dat u hier vandaag kan zitten luisteren terwijl buiten de optocht van Carnaval voorbij trekt is de barmhartigheid van de Heere ()
John 1:14 NBG1951
14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid.
Mark 1:38 NBG1951
38 En Hij zeide tot hen: Laten wij elders heengaan, naar de naburige plaatsen, opdat Ik ook daar predike; want daartoe ben Ik uitgegaan.
John 1:14 NBG1951
14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid.
John 1:14 NBG1951
14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond en wij hebben zijn heerlijkheid aanschouwd, een heerlijkheid als van de eniggeborene des Vaders, vol van genade en waarheid.
Lamentations 3:22 NBG1951
22 Het zijn de gunstbewijzen des Heren, dat wij niet omgekomen zijn, want zijn barmhartigheden houden niet op,
.
Mark 1:38 NBG1951
38 En Hij zeide tot hen: Laten wij elders heengaan, naar de naburige plaatsen, opdat Ik ook daar predike; want daartoe ben Ik uitgegaan.
Mark 1:38 NBG1951
38 En Hij zeide tot hen: Laten wij elders heengaan, naar de naburige plaatsen, opdat Ik ook daar predike; want daartoe ben Ik uitgegaan.
Lamentations 3:22 NBG1951
22 Het zijn de gunstbewijzen des Heren, dat wij niet omgekomen zijn, want zijn barmhartigheden houden niet op,
Lamentations 3:22–23 NBG1951
22 Het zijn de gunstbewijzen des Heren, dat wij niet omgekomen zijn, want zijn barmhartigheden houden niet op, 23 elke morgen zijn zij nieuw, groot is uw trouw!
Al ben je dan met het zonde-virus besmet, je leeft nog. En hoewel menselijk geen hoop bestaat op redding van deze vernietigende gesteldheid, komt daar een Man de stadspoort binnen. Je ziet het gebeuren. De melaatse is op zijn hoede want volgens de wet van Mozes moet hij nu kenbaar maken wat zijn staat is. Melaatsheid is onreinheid. De wet had hem nu opgedragen iedereen op afstand te houden. Zijn kleren moesten gescheurd zijn (ten teken van rouw) Zijn hoofdhaar los laten hangen Zijn hand of een doek voor de mond houden en zo hard hij kan roepen: Onrein, Onrein! ()
Ziet u het voor u? Zo’n zieke en verwilderde man of vrouw? Helemaal verwilderd, afschrikwekkend, en waarschuwend?
Het is wel heel confronterend om zo maar uit te schreeuwen wat je bent. Overspelig! Hatend! hoogmoedig! Verslaafd… Wat moet u roepen? Ach als we eerlijk naar onszelf kijken weten we het heus wel! Er is geen verschil tussen de melaatse man en mij! Vergeleken met die zuivere schone en pure Christus ben ik toch een onreine verwilderde zondaar!
Laten we nog eens goed kijken naar melaatse man. Na al dat roepen zal die vreemdeling toch wel inzien dat hij beter rechtsomkeert kan maken? Hij zal nu toch wel afgeschikt zijn? Of misschien net als met de gelijkenis van de Barmhartige samaritaan, zoals die priester en die leviet deden, met een grote boog eromheen… Maar dat is niet hoe de geschiedenis verder gaat.
We zien tot onze grote verbazing wat hier gebeurd.

De melaatste komt tot Jezus.

Die zieke man komt naar Jezus toegesneld. Hij komt steeds dichterbij. En eenmaal bij Hem gekomen valt Hij iop de knieen. Hij moet gehoord hebben van deze Jezus. Hoe hij demonen uitdreef en zieken genas. Het getuigenis was rondgegaan en dus ook bij Hem terecht gekomen. Er was geloof gegroeid in zijn hart. En wat een bijzondere houding heeft deze melaatse zeg. Hier zien we het soort gebed dat door de Heere verhoord wordt:
Het was eerlijk en wanhopig. (Hij smeekte Hem)
Het was eerbiedig ( Hij knielde neer voor Hem)
Het was bescheiden en onderdanig (Als Gij wilt)
Het was gelovig (U kunt)
Het was een erkenning van de Nood ( U kunt mij reinigen)
Het was specifiek. ( niet zegen me, maar reinig mij!)
Het was persoonlijk ( reinig mij)
Het was kort ( 7 woorden )
Wat een prachtig voorbeeld van een gebed! De Bijbel zegt in Jakobus 4:8: Nadert tot God en Hij zal tot U naderen! Dat brengt ons vanmorgen bij een belangrijke vraag: Bent u al tot Jezus genaderd? Bent u al gekomen en geknield aan Zijn voeten? Hent u al gezegd wat u mankeert? Heeft u Hem al eens kort en bondig gevraagd wat u van Hem verlangd? We hebben vanmorgen een kerk vol mensen die keurige kerkbezoekers zijn. Al tijden roep ik u op om U met God te laten verzoenen( ). Iedere prediking opnieuw klinkt de roep van de Heer. Het is nog niet te laat. U bent nog niet gestorven. Zolang u adem heeft heeft u tijd. Maar vandaag is de dag dat de Heiland uw stadspoort binnenloopt. Dit is uw kans. Telkens als ik vraag of u gered ben zie ik mensen schudden van “nee”. Heeft u al ernstig gebeden en gevraagd: Heer ik ben zondig en onrein, U kent me en weet wat ik gedaan heb. Maar als u wilt kunt u Mij reinigen met Uw kostbare bloed! Redt mij!
Dat brengt ons vanmorgen bij een belangrijke vraag: Bent u al tot Jezus genaderd?

De melaatste komt tot Jezus.

Believer’s Bible Commentary G. A Leper Cleansed (1:40–45)

1. It was earnest and desperate—imploring Him.

2. It was reverent—kneeling down to Him.

3. It was humble and submissive—“If You are willing.”

4. It was believing—“You can.”

5. It acknowledged need—“make me clean.”

6. It was specific—not “bless me” but “make me clean.”

7. It was personal—“make me clean.”

8. It was brief—five words in the original.

Gereinigd door Jezus, aanvaard voor de Wet van God

Gereinigd door Jezus, aanvaard voor de Wet van God.

Laten we kijken wat de Heiland deed voor deze onreine en zondige man. Stuurt Hij hem weg? Schreeuwt Hij hem toe: Je mag niet in mijn buurt komen? Hij heeft er alle recht toe! Maar nee er gebeurt iets wonderlijks , iets heerlijks.
Jezus werd met innerlijke ontferming over Hem bewogen! Laten we deze woorden nooit luchrtig lezen maar altijd met een diepe dankbaarheid en vreugde lezen. Dit is opperste genade!
Hij strekte Zijn schone sterke zegenende hand uit. Steeds tot hulp bereid! Kun je je indenken dat God Zijn hand naar u uit wil strekken op uw nederig gebed? Hij wil het, Hij kan het! Hij zal het! Er is een oude psalm die het zegt: Hij kan en wil en zal in nood, zelfs bij het naderen van de dood, volkomen uitkomst geven.
Hij raakte de onreine zieke zondige man aan. Ongelofelijk. Onder de wet werd een mens die een melaatse aanraakte ceremonieel onrein. En er was het gevaar dat Hij besmet kon worden met de ziekte. Maar de Heilige Gods, de Zoon des Mensen identificeerde zich met de ellende van de mens en verdreef de verwoestende kracht van de zonde zonder ooit besmet te raken met de zonde.
Hij zei: Ik wil het! Hij is meer bereid ons te genezen en bevrijden dan wij bereid zijn gezond en rein te zijn! Wat houden we vaak vast aan de zonde! We hebben vaak vriendschap met de zonde gesloten. Wees gereinigd! Meteen/ terstond… week de melaatsheid. Waar het bloed van Christus wordt toegepast is er reiniging voor de zonden.
Ga en laat u aan de priester zien. De Here sprak tot Mozes: 2 Dit zal de wet voor de melaatse zijn ten dage van zijn reiniging: hij zal tot de priester gebracht worden, 3 en de priester zal uitgaan buiten de legerplaats; wanneer de priester hem beziet en het blijkt, dat de plaag der melaatsheid genezen is, van de melaatse is geweken, 4 dan zal de priester gebieden voor hem die gereinigd moet worden, twee levende, reine vogels te nemen, ook cederhout, scharlaken en hysop. 5 De priester zal gebieden de ene vogel te slachten boven een aarden pot met levend water. 6 De levende vogel echter zal hij nemen benevens het cederhout, het scharlaken en de hysop, en hij zal die met de levende vogel dopen in het bloed van de vogel die boven het levende water geslacht is. 7 En hij zal hem die van de melaatsheid gereinigd moet worden, zevenmaal besprenkelen en hem reinigen, en de levende vogel zal hij in het open veld laten wegvliegen
14 De Here sprak tot Mozes: 2 Dit zal de wet voor de melaatse zijn ten dage van zijn reiniging: hij zal tot de priester gebracht worden, 3 en de priester zal uitgaan buiten de legerplaats; wanneer de priester hem beziet en het blijkt, dat de plaag der melaatsheid genezen is, van de melaatse is geweken, 4 dan zal de priester gebieden voor hem die gereinigd moet worden, twee levende, reine vogels te nemen, ook cederhout, scharlaken en hysop. 5 De priester zal gebieden de ene vogel te slachten boven een aarden pot met levend water. 6 De levende vogel echter zal hij nemen benevens het cederhout, het scharlaken en de hysop, en hij zal die met de levende vogel dopen in het bloed van de vogel die boven het levende water geslacht is. 7 En hij zal hem die van de melaatsheid gereinigd moet worden, zevenmaal besprenkelen en hem reinigen, en de levende vogel zal hij in het open veld laten wegvliegen
Hij kon niet anders dan het wonder van Christus in zijn leven blijven verkondigen aan ieder die het horen wilde. Hoe zit dit bij ons… verkondigen wij ook iets, kunnen we niet getuigen van de hope die in ons is...
Amen
Related Media
See more
Related Sermons
See more