Wonderen van de Heiland: Bestraffing.

Markus evangelie  •  Sermon  •  Submitted
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript
Handout
Sermon Tone Analysis
A
D
F
J
S
Emotion
A
C
T
Language
O
C
E
A
E
Social
View more →

Intro:

Het is nog sabbat wat Rust betekend. De enige dag die God een naam gegeven heeft. De rest is dag 1, dag 2, dag 3 etc. Deze dag is voor God dus heel belangrijk. En in de woestijn, sloot Hij met het volk Israel het verbond. Dat zij de Sabbat moesten onderhouden ()
Wat Mozes hen had gegeven in de Torah, was langzaamaan naar de achtergrond geraakt. Men had de talmoed de onderwijzing van mensen of rabbi's hoger staan dan de onderwijzing van God. ( en ) Paulus beschrijft hierover zo duidelijk en krachtig dat die menselijke inzettingen langzaamaan verdwijnen. ().
Enkele van die menselijke sabbatswetten waren:
Niet meer dan 1200 meter lopen ( een sabbatsreis)
vuur aansteken of voedsel koken op een brandend vuur
vuur aansteken of voedsel koken op een brandend vuur;schrijven;geld of waardepapieren dragen of aanraken;
schrijven
geld of waardepapieren dragen of aanraken
Tegenwoordig mag je zelfs geen lichtknopje aanraken of de liftknop indrukken (sabbatsliften)
Jezus zei: Ik ben Heer over de Sabbat () Dat wil zeggen: Ik ben groter dan de tempel() en groter dan de sabbath. Hij is God zelf. De Zoon des Mensen Die in de tempel werd vereerd en door de sabbath werd gediend...
Jezus liep naar het huis met
Omdat de Heer van de Sabbath was gekomen was het schaduwbeeld van de Sabbath niet langer nodig. In het nieuwe testament geld er vrijheid voor wat betreft welke dag we gebruiken. In handelingen lezen we dat men op de zondag samenkwam om het brood te breken( ). zie ook (Rom 14:5-6).

Jezus de genezer

Jezus had de mensen in de Synagoge verbaasd met zijn onderwijs en de bevrijding van deze demonische bezette man. Er was de aanwezigheid van Jezus voor nodig om de demonische machten te laten manifesteren. Hoeveel jaren zou de man in de synagoge gekomen zijn zonder tot ooit de bevrijdende boodschap te hebben ontvangen…
Mijn hart huilt als ik denk aan de mensen in deze kerk die net als deze man wellicht al jaren komen zonder ooit de verlossing van de macht van Satan te hebben mogen ervaren. Gebukt onder het juk van religie en wettisisme. Net genoeg geloof om naar de Hel te gaan...
Hij had gewerkt in de tempel die bevrijding was werk. Hij had de menselijke wetten gebroken, en daarmee de woede op de hals gehaald van de Farizeeën...
Hou zou er deze dag nog meer breken. Hij ging naar het huis van Petrus en Andreas binnen. Logischerwijs werd hij daar uitgenodigd om de middagmaaltijd te nuttigen. Samenkomen na de kerk is heel vaak een goede traditie. Maar er was een tweede motief. Markus beschrijft: De schoonmoeder van Petrus lag met koorts op bed, en daar spraken ze met Jezus over. Ze hadden gezien wat Jezus die morgen gedaan had. Ook zij waren blij verrast, het had hun geloof aangewakkerd en nu brachten ze Jezus bij de schoonmoeder van Petrus. De arts Lukas beschrijft dat het een zware koorts is. De koorts was zo hevig, dat men meteen toen Jezus binnenkwam om hulp vroeg voor haar. Ze waren bezorgd om deze vrouw. Dit laat ook iets zien van de ernst van de situatie. Het was geen griepje. De koorts was hoog genoeg om verzwakt in bed te liggen en niet op te staan om de bezoekers te begroeten. In de eerste eeuw konden mensen het niet permitteren om een dagje in bed te liggen omdat ze zich niet goed voelden. En al helemaal niet als er gasten kwamen. Zeer waarschijnlijk was ze zorgwekkend ziek.
Jezus kwam dichtbij haar en pakte haar hand. Direct genas ze. Er was geen herstelperiode, meteen, terstond. Dat is dat sleutelwoord van Markus. Matteus beschrijft dat de Heer haar hand vatte, maar de dokter benoemd een aantal belangrijke dingen:
Jezus stond aan het hoofdeind./ boog zich over haar heen.
Bestrafte de koorts
De koorts verliet haar onmiddelijk.
Het gevolg was dat deze vrouw meteen opstond om Jezus te dienen. We mogen nooit vergeten wat de Heere voor ons gedaan heeft. En we mogen ook nooit uit het oog verliezen waarom de Heere iets voor ons gedaan heeft. Hij wil dat we Hem volledig toebehoren en Hem dienen. Hoe is dat in uw leven? Dient u Hem… Er waren een hoop mensen die Jezus volgden, maar van deze vrouw staat dat de hem diende. Handen uit de mouwen en zoals Dwight Moody zijn boek noemde: To the work! Aan het werk! niet voor je redding, maar vanuit je redding. Werken van dankbaarheid!
Er is een verschil in de bediening die Jezus had.
Hij bevrijdde
Hij genas
Hij reinigde
Hij wekte op uit de dood.
In de avond werden allen tot hem gebracht die ernstig ongesteld waren door allerlei ziekte. En vele boze geesten dreef Hij uit.
Petrus huis werd een huis van genezing en hoop. Enkel en alleen omdat Jezus er was. Waar Jezus is is hoop. Paulus zegt daarover: Ik weet op wie ik mijn vertrouwen heb gevestigd.
Zie je wanneer deze mensen komen: nadat de zond ondergegaan was. Bang dat zij zouden zondigen op de sabbat. En Jezus genas hen vele zieken en boze geesten dreef Hij uit.

Jezus de bidder

Je kan wel zeggen dat de dagen van Jezus en de discipelen vol waren. Een druk bezet man. Overal om Hem heen was nood, en overal waren mensen die van Hem gehoord hadden en geloof kregen om naar hem toe te gaan. Maar…Jezus liet zich nooit door de nood leiden. Hij was een man van gebed. Hoe druk hij het ook had, Hij nam altijd de tijd om met Zijn Vader te spreken en te luisteren. .
John 5:19 NBG1951
19 Jezus dan antwoordde en zeide tot hen: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, de Zoon kan niets doen van Zichzelf, of Hij moet het de Vader zien doen; want wat deze doet, dat doet ook de Zoon evenzo.
Hij zocht altijd een plaats in de eenzaamheid, waart hij in de rust kon komen. Jezus wist dat gebed niet alleen maar een lijstje opsommen is, maar dat het een uitstorten is van je hart en je noden. Hij wist dat dat gebed volharding vereiste en dat het naar de wil van de Vader moest zijn. Zijn onze gebeden ook zo? Een volhardend uitstorten van je gebeden in geloof zonder te twijfelen()
James 1:6–8 NBG1951
6 Maar hij moet bidden in geloof, in geen enkel opzicht twijfelende, want wie twijfelt, gelijkt op een golf der zee, die door de wind aangedreven en opgejaagd wordt. 7 Want zulk een mens moet niet menen, dat hij iets van de Here zal ontvangen, 8 innerlijk verdeeld als hij is, ongestadig op al zijn wegen.
En worden we geleidt door de Geest van de gebeden?
Maarten Luther zei ooit eens: Hoe drukker ik het heb, hoe meer ik ga bidden
Ik zou daar aan toe willen voegen:Jezus leerde zijn discipelen niet hoe ze moesten preken, maar alleen hoe ze moesten bidden.
Laten wij onszelf onderzoeken op ons gebedsleven. Welke plaats neemt gebed in in jouw leven?

Jezus de prediker

Jezus doel was om te prediken.

Jezus doel was te prediken. daarom was hij uitgegaan. Wonderen en tekenen zijn mooi, maar het draait om de prediking van Gods Woord. Dat brengt de zielen tot bekering. In het Woord is leven en niet in de wonderen en tekenen. We moeten altijd voor ogen houden dat de bediening die we hebben niet een bediening van genezing is maar een bediening van verzoening.( ) Die verzoening wordt bekend gemaakt door de prediking en niet door de wonderen of tekenen. Daarom dat Jezus vertelde

Sluiting

Related Media
See more
Related Sermons
See more