Sermon Tone Analysis

Overall tone of the sermon

This automated analysis scores the text on the likely presence of emotional, language, and social tones. There are no right or wrong scores; this is just an indication of tones readers or listeners may pick up from the text.
A score of 0.5 or higher indicates the tone is likely present.
Emotion Tone
Anger
0.06UNLIKELY
Disgust
0.07UNLIKELY
Fear
0.07UNLIKELY
Joy
0.15UNLIKELY
Sadness
0.11UNLIKELY
Language Tone
Analytical
0UNLIKELY
Confident
0UNLIKELY
Tentative
0UNLIKELY
Social Tone
Openness
0.01UNLIKELY
Conscientiousness
0.19UNLIKELY
Extraversion
0.28UNLIKELY
Agreeableness
0.49UNLIKELY
Emotional Range
0.02UNLIKELY

Tone of specific sentences

Tones
Emotion
Anger
Disgust
Fear
Joy
Sadness
Language
Analytical
Confident
Tentative
Social Tendencies
Openness
Conscientiousness
Extraversion
Agreeableness
Emotional Range
Anger
< .5
.5 - .6
.6 - .7
.7 - .8
.8 - .9
> .9
Introducere
-Casa cea nouă este deschisă pentru multă lume.
Domnul este stăpânul care permite ca foarte mulți de diferite niveluri sociale să fie în vederile Sale.
Dragostea lui Dumnezeu este pentru orice suflet că acesta este teribil de păcătos sau mai puțin păcătos.
-Dacă citim textul dinainte acestuia am vedea că în timp ce ucenicii chiar nu se așteptau la aceasta, au fost la sigur copiii atât de bine primiți de Domnul, Împăratul împărăției cerurilor.
El spune că în casa cea nouă, în Împărăția lui Dumnezeu oamenii care vor intra trebuie să fie ca niște copilași în ce privește binele și răul.
-De la acel moment surprinzător tot mai mulți încearcă să vadă dacă este binevenit în Împărăția Cerurilor conform cu dorința Amfitrionului.
Surprizele se vor ține lanț.
O surpriză o produce acest fruntaș al norodului lui Israel.
De fapt se produce cu prilejul acestei intervenții intempestive un lanț de surprize ce țin de cei ce vor fi primiți în patria cerească.
1.Surpriza bunătății
-Prima surpriză pentru cel bogat a fost că Dumnezeu este bun.
El credea că Dumnezeu este un împărat care îți cere standardele cele mai înalte, să te lupți, să te ridici tu pe cele mai înalte culmi ale moralității și ale viselor Lui.
Dumnezeu pentru acesta pare, că te asediază cu legile Sale și te face să muncești din greu pentru viața veșnică.
-Omul acesta a crezut că Isus este cel bun, mai bun decât Dumnezeu chiar pentru că îl numește Bunule Învățător.
-Isus nu se împăunează cu acest titlu, ci descoperă, surprinde pe toți că nu primește această cinste, ci o dă Tatălui a căruia a fost din totdeauna.
-Dragul meu tu cui îi atribui schimbările din viața ta, care fac pe oameni să se gândească că există cineva care înțelege durerea și problemele lor când te apropii de ei cu blândețe și dragoste?
Nu cumva, ne împăunăm cu ele?
Sau cel mai bine pornești de acolo să proslăvești numele lui Dumnezeu, a Domnului Isus și a Duhului Sfânt?
-Domnul Isus ne dă acest exemplu și îl surprinde pe acest fruntaș al iudeilor.
Poate te surprinde pe tine că nu a acceptat această adulare, dar Domnul nu degeaba este cel ce a primit toată cinstea din partea Tatălui pentru că El îl cinstește deplin pe Tatăl.
1Cor15:24-
La fel spune și ap Petru:
Act
1 Pet
-Chiar dacă Psalmul 8 apărea a atribui aceste cuvinte omului singurul om căruia i-au fost supuse toate lucrurile este Domnul Isus pentru că El a ascultat de Tatăl într-un mod desăvârșit.
-Iată și aici preamărind pe Tatăl ca fiind singurul Bun.
-cine va locui cu acest Dumnezeu bun? Numai cei ce trăiesc în bunătatea Lui.
Numai cei ce văd imaginea corectă a lui Dumnezeu că este bun, nu un tiran care așteaptă să performezi ci Unul care te ajută
2.Surpriza darului lui Isus
-Domnul continuă să surprindă pe cei ce ascultau această discuție afirmând că toate lucrurile ce le-a dobândit omul acesta prin strădania lui nu folosesc la nimic dacă nu sunt puse complet la picioarele Domnului.
-Dacă nu renunț complet la ceea ce am adunat eu nu pot să primesc ceva .
Ilus.
Cineva ca să îi învețe pe copii cum primește Domnul pe cei ce nu se așteaptă după ce le-a predicat cuvântul i-a invitat pe copii să vină în față să le dea dulcuri.
Primii care au venit și au dat pe toți ceilalți la o parte au fost cei siguri pe sine și care au creat cele mai mult probleme de indisciplină în timpul lecției.
După ce acești s-au repezit ca să fie primii învățătorul le-a cerut să se întoarcă cu 180 de grade cu toții și apoi s-a dus la cei din urmă să ofere mai întâi acestora dulciurile.
-Tânărul Bogat a fost surprins de Domnul cu această cerință pentru el de a renunța la tot ceea ce a adunat el și a fost pus să aleagă să urmeze calea harului lui Dumnezeu.
-Cei ce încearcă să se îmbogățească pe piața de capital au în față tot felul de stagii prin care trec, dar numai 10% din ei reușesc să ajungă în stagiul final de a fi expert când poți să aduni din piața de capital avere fără să mai pierzi totul și să o iei de la început.
Probabil că și acest om bogat era un astfel de expert în domeniul financiar și a ajuns acolo după multă muncă asiduă.
-Domnul l-a surprins însă cerându-i să renunțe la tot ceea ce a adunat în a sa excelență.
3. Surpriza imposibilului
Domnul continuă cu o atenționare asupra faptului că cel bogat intră anevoie în împărăția Cerurilor.
Nu este surprinzător ca o cămilă să intre prin urechea acului, dar este surprinzător să intre un om bogat în împărăția cerurilor.
O regulă clară a împărăției este apoi enunțată de Domnul că ceea ce apare imposibil la oameni devine posibil la Dumnezeu.
Orice păcătos care primește cu credință jertfa Mântuitorului ajunge să fie acceptat în împărăția lui Dumnezeu.
Act10:34-35
-Domnul Isus anunță că se va întâmpla că mulți de la răsărit și de la apus
Mat5:8-13
ma
4. Surpriza ucenicului
-Petru a fost și el surprins că numai de Dumnezeu ține libera intrare în Împărăția lui Dumnezeu și și-a luat îndrăzneala să întrebe în numele tuturor dacă el ca ucenic va fi primit în împărăție sau nu există nici un criteriu ci este voia aleatorie a lui Dumnezeu.
Domnul îi răspunde că cel ce va lăsa pentru Domnul totul cum a făcut Petru va ajunge să primească cu mult mai mult aici iar în veacul viitor viața veșnică.
-Domnul te surprinde cu generozitatea Lui când ești gata să renunți la totul pentru El.
-Cel mai minnunat lucru pe care l-au experimentat ucenicii după înălțarea Domnului a fost darul Duhului Sfânt și astfel prezența lui Christos în inimile lor așa încât niciodată nu au fost singuri:
-
-Ucenicul experimentează chiar și în martiraj prezența Domnului iată cu Ștefan:
Act
-Așadar, ucenicul va fi surprins de Domnul că prezența Sa este în cele mai neobișnuite situații, în boală, în prigoană dar și în moarte chiar:
Chemare:
-Domnul te cheamă la împărăția Cerurilor dar nu cum vrei tu cu bagajele tale, cu averea ta, cu relațiile tale, ci singur doar tu cu El lepădându-te de toate și încredințându-le pe toate Lui.
-Domnul te surprinde cu ocazia Cinei că vrea să vii cu încredere în bunătatea lui Dumnezeu.
< .5
.5 - .6
.6 - .7
.7 - .8
.8 - .9
> .9