Péter - a gyógyító

mérföldkövek Péter életében  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 2 views
Notes
Transcript

Apostoli köszöntés (állva)

Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Előhívja seregüket szám szerint, néven szólítja mindnyájukat. Olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mert hiányozni. Miért mondod ezt, Jákób, miért beszélsz így, Izráel: Rejtve van sorsom az Úr előtt, nem kerül ügyem Isten elé. Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az Úr? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. (Ézs. 40)
Kezdő és főének (állva)
205: 1-2
Ó, Atya Isten, irgalmas nagy Úr

Hirdetések (ülve)

A következő hét alkalmai:
szerda este 6 órakor lesz a bibliaiskola következő alkalma: (Örömhír a börtönből - Efézus, Filippi és Kolossé gyülekezeteinek)
péntek de. 11 órakor nyugdíjasok bibliaórája
szombat este 6 órakor kóruspróba
vasárnap de. istentiszteletek a szokott rendben
vasárnap du. 5 órakor Egyházmegyei Református Énekkari Találkozó az óvárosi ref. templomban

Igeolvasás előtti ének (ülve)

205: 3
Gondolsz ránk, híven oltalmaz kezed

Fohász (ülve)

Lefekszem, alszom és fölébredek, mert az ÚR támogat engem. Ámen. Ps. 3: 6

Lekció (ülve)

Acta 5: 12-16

Imádság (állva)

Igehirdetés előtti ének (állva)

205: 4
Kérünk, Úr Isten, Krisztus Jézusért

Textus (állva)

Acta 5: 15

Igehirdetés (ülve)

A keresztyének a templom külső udvarán találkoztak.
úgy képzeljük el, hogy a hatalmas templomnak még hatalmasabb udvara volt. Az udvart egy kőfal vette körül és a fal előtt, belül egy oszlopsor futott végig-végig. A fal és az oszlopsor között pedig egy kis fedett rész volt. Ezt az oszlopsort és a mögötte lévő kis fedett részt nevezték Salamon csarnokának.
Ez a körkörösen futó csarnok arra szolgált, hogy a rabbik és az írástudók ott taníthattak, előadást tarthattak vagy beszélgethettek a tanítványaikkal. Ami ott zajlott, az nem volt a hivatalos kultusz része, de mégis a templomon belül így is lehetett foglalkozni Isten dolgaival.
Pünkösd után ez, a Salamon csarnoka volt a keresztenyének központi találkozóhelye. Miután a díszes-kapunál Péter és János meggyógyította azt a sánta embert, hamarosan ide, a Salamon-csarnokhoz mentek és ott magyarázták el azt, hogy nem a saját erejükből gyógyítottak, hanem Jézus erejével.
És itt is azt olvassuk, hogy… mindnyájan egy akarattal együtt voltak a Salamon-csarnokban.
A keresztyén életnek ott volt a bázisa - ott történtek a fontos dolgok - ott kapták az életre segítő impulzusokat.
Elgondolkoztam azon, hogy a történelem folyamán mennyit változott az, hogy a Isten népe hol gyűlt össze.
volt, amikor egy sátor körül állt meg a nép Mózessel együtt
volt, amikor a templomlépcsőn gyülekeztek a zarándokok
volt, amikor a templom külső oszlopcsarnokában jöttek össze
de ugyanúgy középületekben, iskolákban, folyóparton… de a legtöbbször magánházaknál
Talán 100-200 millió ember találkozik ma vasárnaponként istentiszteleten - az egyik fele templomokban, mint mi. A másik fele pedig bérelt helyeken: iskolákban, tornatermeknek, kultúrházakban, könyvtárakban vagy raktárakban… és bizony ma is sok keresztyén magánházaknál találkozhat csak… de akárhol találkozzunk is, kell hogy legyen a keresztyén életünknek egy bázisa, ahol a fontos dolgok történnek,
- ahol az újonnan megtérőket be tudjuk fogadni,
- ahol a kenyeret meg tudjuk törni és élni tudunk az úrvacsorával
ahol a krisztuskövető emberek találkoznak, kezet fognak és beszélgetnek
ahol a bűnterheket le lehet tenni
és talán a legfontosabb, ahol Isten szava megszólít bennünket.
Nekünk miféle Salamon-csarnokot adott az Úr. És vajon használjuk-e úgy, ahogy lehet. Itt vagyunk-e egy szívvel és egy akarattal? És tényleg itt készítjük-e elő életünk fontos döntéseit?
It is significant that all of these people were healed. There were no failures and nobody was sent away because he or she “did not have faith to be healed.” These were days of mighty power when God was speaking to Israel and telling them that Jesus of Nazareth was indeed their Messiah and Savior. “For the Jews require a sign” (1 Cor. 1:22), and God gave signs to them.
Az emberek az utcán tolonganak, de nem jönnek be a templomba, a betegeiket viszont hozzák, szinte babonás hittel....A csodák nyelvén is beszél Isten.
Jézus is volt hasonló helyzetben (Mk. 6)
53 A túlsó partra átkelve megérkeztek Genezáretbe, és kikötöttek. 54 Amikor kiszálltak a hajóból, az emberek azonnal felismerték őt, 55 és körbefutották a hírrel az egész környéket; kezdték a betegeket oda hordani, ahol hallomásuk szerint éppen volt. 56 Ahova csak bement, falvakba, városokba vagy tanyákra, letették a tereken a betegeket, és kérték őt, hogy azok legalább a ruhája szegélyét érinthessék; és akik csak megérintették, meggyógyultak.
- gondoljunk a vérfolyásos asszony történetére (Lk. 8: 43-48)
11 Isten pedig nem mindennapi csodákat tett Pál keze által; 12 úgyhogy még levetett kendőit vagy kötényeit is elvitték a betegekhez, és a betegségek eltávoztak tőlük, a gonosz lelkek pedig kimentek belőlük. (Acta19: 11)
A csodavásár nem ment itt át babonás várakozásba? (ruhadarabok gyógyító ereje, az ember puszta érintésének gyógyító ereje, az ember árnyékának a gyógyító ereje)
a csodát éles vonal választja el a varázslattól
a csoda esetében az ember őszintén vágyakozik, hogy Isten természetfeletti módon avatkozzon be az életébe
a varázslat esetében pedig az ember így vagy úgy megpróbálja rákényszeríteni Istent, vagy a természetfeletti hatalmakat arra, hogy a kért dolgokat megtegyék, követelőzés, manipuláció és hatalmi játszmák vannak a varázslás mögött
A legegyszerűbb példa: eljövök a templomba, mert valahogy rá akarom szorítani Istent, hogy nekem megtegyen valamit - kezdek belecsúszni a varázslásba.
De pl. eljövök a templomba, hallgatom az ő üzenetét és nyitott vagyok arra, hogy megváltoztasson rajtam dolgokat, vagy elfogadom azt, hogy ő bármikor beléphet az életembe és ott bármilyen eszközzel bármit megváltoztathat - hirtelen megváltozhatnak a körülményeim is, megváltozhatnak a körülöttem lévő emberek, én magam is megváltozhatok, a testem is, az egészségem is változhat, a gondolkodásom - bármi megváltozhat (akár csodás módon is) körülöttem és bennem - ebben az esetben nem fogok belecsúszni a varázslásba, hanem Isten jelenlétére, esetleg csodájára várok.

Csendes perc (ülve)

Ráfelelő ének (állva)

725: 1
Új szívet adj, Uram, énnekem

Imádság (állva)

Úri imádság (állva)

Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!

Felhívás az adakozásra (állva)

"Szükségesnek tartottam tehát, hogy megkérjem a testvéreket, menjenek el hozzátok előre, és készítsék elő a már megígért adományokat, hogy az úgy legyen készen, mint hálaáldozat, nem pedig mint kényszerű adomány." 2Kor. 9: 5

Áldás (állva)

Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged! Ragyogtassa rád orcáját az ÚR, és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd orcáját az ÚR, és adjon neked békességet! Ámen. (4Móz. 6: 24-26)

Záróének (ülve)

725: 2-3
Nyájas, vidám, szelíd jó szívet

90. zsoltár 1. vers (állva)

Related Media
See more
Related Sermons
See more