Péter - az igehirdető

mérföldkövek Péter életében  •  Sermon  •  Submitted   •  Presented
0 ratings
· 7 views
Notes
Transcript
Apostoli köszöntés (állva)
Az ÚR lelke, a bölcsesség és értelem lelke, a tanács és erő lelke, az ÚR ismeretének és félelmének lelke nyugodjon meg rajtatok! Ámen! Ézs. 11: 2
Kezdő (állva)
MÁV-telep:
206: 1-2
Egek nagy királya - folytatás a keresztelés után a HIRDETÉSEK-nél
Arany János utca:
346: 1-2
Úr Jézus, üdvösség fejedelme
Köszöntés:
Köszöntünk benneteket abból az alkalomból, hogy elhoztátok gyermeketeket, hogy Istenünk szövetségébe befogadhassuk őt. Isten áldja meg elhatározásotokat, és adjon nektek erőt a szövetséges élethez.
Szereztetési ige:
Az Úr Jézus Krisztus feltámadása után missziói parancsot adott tanítványainak és ekkor szerezte a keresztség szentségét. A Máté evangéliuma 28. fejezetében a 18. és azt követő versekben olvashatjuk Jézus szavait:
„Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevébe, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”
Buzdítás:
Aki részesül a keresztségben, Isten családjához tartozik:
Mit mond Isten erről a keresztségben?
- Szeretlek téged!
- Gyere és kövess engem!
- Ne merj elhagyni engem!
Hitvallás:
Valljuk meg Isten iránti bizalmunkat, hiszen az ő oltalmába helyezzük most a mi gyülekezetünket és benne ezt a családot és ezt a kisgyermeket is, mondjuk hát el közösen az Apostoli Hitvallást!
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.
És a Jézus Krisztusban, Ő egyszülött Fiában, mi Urunkban, ki fogantaték Szentlélektől, születék Szűz Máriától; szenvede Poncius Pilátus alatt, megfeszítteték, meghala és eltemetteték; szálla alá poklokra; harmadnapon halottaiból feltámada; felméne mennyekbe; ül a mindenható Atya Istennek jobbján; onnan lészen eljövendő ítélni eleveneket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben. Hiszek egy, egyetemes, keresztyén anyaszentegyházat; a szentek egyességét, bűneinknek bocsánatát, testünknek feltámadását és az örök életet. Ámen.
Nyilatkozat és fogadalom:
Kedves Szülők, Keresztszülők, Kedves Család!
Arra kérlek, hogy Isten és a gyülekezet előtt tegyetek fogadalmat, hogy gyermekeiteket hitben és a református egyház közösségében fogjátok nevelni. Feleljetek a következő kérdésekre hallható szóval és lelkiismeretetek szerint:
1. Akarjátok-e, hogy gyermekeitek a keresztség által az Atya, a Fiú és a Szentlélek Isten szövetségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadtassanak?
Ha igen, feleljétek: Akarjuk!
Isten áldja meg a ti elhatározásotokat!
2. Ígéritek-e, hogy gyermekeiteket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy ha majd felnőnek, a konfirmáció alkalmával, ők maguk önként tegyenek vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitükről a gyülekezet előtt?
Ha igen, feleljétek: Ígérjük!
Isten adjon testi, lelki erőt fogadalmatok teljesítéséhez!
Most pedig a gyülekezet tagjait kérdezem:
3. Ígéritek-e, hogy ezeket a gyermeket szeretetben és imádságban hordozzátok és a szülőknek, keresztszülőknek minden segítséget megadtok ahhoz, hogy őket hitben neveljék?
Ha igen, feleljétek: Ígérjük!
Isten adjon erőt ígéretünk teljesítéséhez!
Imádság:
Urunk, hadd magasztaljunk téged azért, mert törődsz velünk, mert érthetetlen módon szeretsz bennünket, mert örök élettel ajándékozol meg bennünket.
Köszönjük az a sok ajándékot, amit Jézusban kaptunk. Köszönjük a tanításait, élete minden eseményét, a Bibliát, amiben ezeket leírva találhatjuk. Köszönjük azt is, hogy Jézus a mi életünknek is meghatározó szereplője, sőt, Ura lehet!
Arra kérünk, hogy ezt az ajándékot hadd adjuk át ezeknek a gyerekeknek is, hadd legyen az ő életük is a tied és örök. Ámen.
Keresztelés:
Hédi Betti
Nóra Ella
Teodor Sándor, keresztellek téged az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevébe. Ámen.
A gyermek megáldása:
A kegyelmes Isten cselekedje, hogy ez a gyermek növekedjen, testben, lélekben, hitben és szeretetben, Isten és emberek előtt való kedvességben. Ti pedig erősödjetek meg abban a reménységben, hogy tiétek Isten ígéretei és gyermekeiteké, akit elhívott magának az Úr, a mi Istenünk! Ámen.
Főének (ülve)
Arany János utca:
346: 3
Eljegyzél kegyelmed pecsétjével
Hirdetések (ülve)
Temetés:
szerda de. 11 órakor tartottuk Kollár Maxim András temetési istentiszteletét az Arany János utcai templomunkban
Zsolt. 139: 13-18: “Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében. 14 Magasztallak téged, mert félelmetes vagy és csodálatos; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt. 15 Csontjaim nem voltak rejtve előtted, amikor titkon formálódtam, mintha a föld mélyén képződtem volna. 16 Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük. 17 Mily drágák nekem szándékaid, Istenem, mily hatalmas azoknak száma! 18 Számolgatom, de több a homokszemeknél, és a végén is csak nálad vagyok.”
péntek du. 1 órakor tartottuk Lukács Ferencné temetési istentiszteletét az Arany János utcai templomunkban
Zsid. 3: 13: „…buzdítsátok egymást minden egyes napon, amíg tart a ma, hogy meg ne keményedjék közületek valaki a bűn csábításától.”
A következő hét alkalmai:
szerda este 6 óra - bibiliaiskola (Németh Dávid prof., Római levél és Galata levél)
péntek de. 11 óra - nyugdíjasok bibliaórája
péntek este 6 óra - presbiteri gyűlés
szombat du. 3 óra - ifjúsági délután
szombat este 6 óra - kóruspróba
vasárnap de. istentiszteletek a szokott rendben
Egyebek:
Április 30-án az Arany János utcai templomunkban Takaró Tamás nyugalmazott esperes úr igehirdetéssel szolgál a gyülekezetünkben.
Igyekszik végiglátogatni azokat a gyülekezeteket, ahol beosztott lelkészként vagy megválasztott lelkészként szolgált. Első szolgálati helye, még beosztott lelkészként, a mi gyülekezetünk volt. Szeretettel várjuk az ő szolgálatát!
Május 7-én, vasárnap du. 5 órakor lesz a református kórusok egyházmegyei énekkari találkozója az óvárosi református gyülekezetben. A mi énekkarunk is részt vesz ezen a találkozón.
Igeolvasás előtti ének (ülve)
230: 1-2
Hallgass meg minket, nagy Úr Isten
Fohász (ülve)
URam, te megtartod ígéreteidet, minket pedig megoltalmazol ettől a nemzedéktől mindenkor, még ha bűnösök járkálnak is körülöttünk, és az alávalóságot magasztalják is az emberek. Ámen. Ps. 12: 8
Lekció (ülve) Apcsel. 2: 14-41
14 Ekkor előállt Péter a tizeneggyel, felemelte a hangját, és így szólt hozzájuk: Zsidó férfiak és Jeruzsálem minden lakója! Figyeljetek szavaimra, és tudjátok meg, mit jelent mindez! 15 Mert nem részegek ezek, ahogyan ti gondoljátok, hiszen a nap harmadik órája van, 16 hanem ez az, amiről Jóel így prófétált: 17 „Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak; 18 még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak. 19 És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstoszlopot. 20 A nap elsötétül, és a hold vérvörös lesz, mielőtt eljön az Úr nagy és fenséges napja. 21 De megmenekül mindenki, aki segítségül hívja az Úr nevét.”
22 Izráelita férfiak, halljátok meg ezeket az igéket! A názáreti Jézust, azt a férfiút, akit az Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket általa tett az Isten közöttetek, ahogyan magatok is tudjátok, 23 azt, aki az Isten elhatározott döntése és terve szerint adatott oda, ti a bűnösök keze által keresztre szögeztétek és megöltétek. 24 De őt Isten feltámasztotta, feloldva a halál fájdalmait, mivel lehetetlen volt, hogy a halál fogva tartsa őt. 25 Mert ezt mondja róla Dávid: „Az Úrra tekintek szüntelen, mert jobbom felől van, hogy meg ne tántorodjam. 26 Ezért örül a szívem, és ujjong a nyelvem, és még testem is reménységben fog nyugodni, 27 mert nem hagyod lelkemet a holtak hazájában, nem engeded, hogy Szented elmúlást lásson. 28 Megismerteted velem az élet útjait, betöltesz engem örvendezéssel a te orcád előtt.”
29 Testvéreim, férfiak! Hadd szóljak nektek nyíltan ősatyánkról, Dávidról: meghalt, eltemették, és sírja is nálunk van mind a mai napig. 30 De próféta volt, és tudta, hogy Isten esküvel fogadta neki, hogy véréből valót ültet a trónjára, 31 ezért előretekintve, a Krisztus feltámadásáról mondta azt, hogy nem marad a holtak hazájában, és teste sem lát elmúlást. 32 Ezt a Jézust támasztotta fel az Isten, aminek mi valamennyien tanúi vagyunk. 33 Miután tehát felemeltetett az Isten jobbjára, és megkapta az Atyától a megígért Szentlelket, kitöltötte ezt, amint látjátok is, halljátok is. 34 Mert nem Dávid ment fel a mennyekbe, hiszen ő maga mondja: „Így szól az Úr az én Uramhoz: Ülj a jobb kezem felől, 35 míg ellenségeidet lábad zsámolyává nem teszem.” 36 Tudja meg tehát Izráel egész háza teljes bizonyossággal, hogy Isten Úrrá és Krisztussá tette őt: azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek.
37 Amikor ezt hallották, mintha szíven találták volna őket, és ezt kérdezték Pétertől és a többi apostoltól: Mit tegyünk, testvéreim, férfiak? 38 Péter így válaszolt: Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg mindnyájan Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. 39 Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk. 40 Még más szavakkal is lelkükre beszélt, és így kérlelte őket: Szabaduljatok meg végre ettől az elfajult nemzedéktől! 41 Akik pedig hallgattak a szavára, megkeresztelkedtek, és azon a napon mintegy háromezer lélek csatlakozott hozzájuk.
Imádság (állva)
Igehirdetés előtti ének (állva)
230: 3-4
Távoztass tőlünk hamisságot
Textus (állva)
Igehirdetés (ülve)
Péter pünkösdi igehirdetését olvastam fel Az apostolok cselekedeteiből. De nem arról van szó, hogy összekevertem a naptárban a napokat és az ünnepeket. Nem pünkösd értelméről és jelentősségéről szeretnék most beszélni.
A két ünnep között hat vasárnapunk van és mindegyik vasárnap Péter apostoltól hozok valamit. Az első négy alkalommal az Apcsel-ből, az utolsó két alkalommal pedig Péter leveleiből.
Az Apcsel tele van beszédekkel, számszerint 19 fontosabb beszéd található benne, ebből 8-at Péter mond el. És ezek közül a legjelentősebb és a leghosszabb ez a pünkösdi beszéd.
Szoktuk mondani, hogy valaki hirdeti Krisztust, vagy egyszerűbben, hogy Jézusról beszél - ilyet nemcsak az apostolok csináltak, hanam a gyülekezet tagjai is és nemcsak a bibliai időkben, hanem most is: beszélünk Jézusról vagy hirdetjük Krisztust. De mit lehet Jézusról mondani? Mi számit találgatásnak, hangos gondolkozásnak és mikor lépünk át oda, hogy hirdetjük Krisztust?
Péter egy kis műhelymunkára hív bennünket - nézzük meg, hogy miről beszélt akkor, amikor Jézust legelőször meghírdette!
Ez azért fontos, mert amikor mi elkezdünk Jézusról beszélni, nekünk is át kell lépnünk azt a határt, hogy nemcsak véletlenszerűen beszélünk róla, nemcsak a privát véleményünket fogalmazzuk meg, hanem elkezdjük hirdetni őt, elkezdjük hirdetni az evangéliumot.
Úgy tűnik, hogy Péter apostol a beszéde nagy részében ószövetségi alakok (Joel próféta és Dávid király) szavait idézi és azokat magyarázza, de ha alaposabban megnézzük, hogy miről beszél, akkor kiderül, hogy elejétől a végéig, következetesen Jézusról beszél. És mit mond róla?
Jézus sok csodát tett - ezek a csodák igazolják azt, hogy ő valóban az Atyától jött.
Ezt a Jézus keresztre szögezték és megölték. - ez egybevágott Isten tervével
Ez a Jézus feltámadt a halálból, ahogy ezt előre megjövendölték a próféták (itt kerül elő több idézet is) - ráadásul nemcsak a próféták az egyetlen tanúk, hanem erről az apostolok is tanúskodhatnak, mert ők találkoztak a Feltámadottal
/Tehát mit mondott eddig Péter Jézusról: csodák, keresztre szögezés és feltámadás/
4. Jézus felemeltetett Isten jobbjára és onnan kitöltötte a Szentlelket (ennek most ti vagytok a tanúi - de Jóel próféta is tanúskodik erről)
5. Jézus bűnbocsánatot és Szentlelket ad a megtérőknek
6. Jézus hívására az emberek elszakadnak az elfajult közösségeikből és a gyülekezethez csatlakoznak, azaz Jézus a saját közösségébe befogadja a megtérőket (hogy ez milyen hangsúlyos, azt mutatja a 3000 ember megtérése).
Szóval, ha valaki figyelmesen hallgatja Péter igehirdetését, akkor a következőket tudja meg Jézusról.
Jézus csodákat tett
Jézus meghalt
Jézus feltámadt
Jézus kitöltötte a Szentlelket
Jézus bűnöket bocsát meg és Szentlelkét tölti ki
Jézus befogadja a megtérőket (bűnbánat és keresztség)
Sokat mondogatjuk, hogy a bizonyságtételhez nem feltétlenül kellenek szavak:
régebben csináltam valami romboló dolgot, most már nem csinálom
csendben segítséget nyújtok valakinek vagy elvégzek egy szolgálatot
Valóban, így is lehet bizonyságot tenni. De ettől függetlenül a keresztyén embernek meg kell tanulnia beszélni Jézusról. Nem lehet Istenről és az örömhírről beszélni úgy, hogy közben Jézusról hallgatunk. És egyáltalán, nem lehet keresztyén életet élni úgy, hogy életünk erőforrásáról nem merünk vagy nem tudunk megszólalni.
Hadd javasoljak egy feladatot, ami segít abban, hogy megszólaljunk Jézusról.
Ha hazamegyünk, próbáljunk összeírni 5 értelmes mondatot arról, hogy mit hiszek Jézusról, vagy mit értékelek Jézusban. De csak olyan dolgokat írjunk le, ami tényleg a meggyőződésünk! Ezeket a mondatokat aztán elkezdhetjük csiszolni, sőt elkezdhetjük őket használni - a beszélgetéseinkben.
Öt mondat Jézusról - amit komolyan gondolok róla!
Nem biztos, hogy ezek bizonyságtételek lesznek a szó bibliai értelmében, de legalább tudjuk, hogy hol tartunk, tudjuk, hogy honnan indulunk el.
Öt mondat Jézusról - itt tartok most vagy itt tartok majd este, ha addigra összeírom azt az öt mondatot… és hova kell eljutnom? Milyen az, amikor a Lélek betölti az embert és úgy kezd el beszélni Jézusról? Nézzük át még egyszer Péter igehirdetését! Megvannak a témák, hogy mit mondott Jézusról:
Jézus csodákat tett
Jézus meghalt
Jézus feltámadt
Jézus kitöltötte a Szentlelket
Jézus bűnöket bocsát meg és Szentlelkét tölti ki
Jézus befogadja a megtérőket (bűnbánat és keresztség)
Nézzük sorban, hogy miről fogok beszélni akkor, ha egyszer bizonyságot teszek.
1) beszélni fogok Jézus haláláról és feltámadásáról
(Mit tudok lényegét tekintve Jézusról?)
Jézusről alapvetően azt tudom, hogy ő meghalt azért, hogy eltörölje a bűneimet.
De azt is tudom róla, hogy ő aztán feltámadt azért, hogy én új életben járjak.
Személyesen mit tudok Jézus haláláról és feltámadásáról? Hogyan érint engem?
1) eltörli a bűneimet, 2) új életben járhatok. Ezeket nem lehet egymástól szétválasztani. Nincs értelme Jézus halálról és bűneim eltörléséről beszélni úgy, hogy közben a feltámadást képtelenségnek tartom és tagadom. Mert akkor mi történne velem? A bűneimet eltörölné Jézus - életem egy részét kitörölni, de utána nem következne semmi - a múltam ugyan rendezve lenne, de a bűneim újra felütnék a fejüket, ugyanott lennék, ahonnan kiindultam.
Ha pedig azt állítanám, hogy Jézus feltámadt és nekem új életem van, akkor nem lennének eltörölve a bűneim, folyton utolérnének és eluralnák az életemet, az új élet pedig csak illúzió maradna.
Szóval a kettő együtt valósult meg és együtt hatékony.
(Mit tudok lényegét tekintve Jézusról?)
Az apostoli tanítás összefoglalva: Jézus a halálával eltörölte a bűneimet és a feltámadásával egy új életet, egy új ösvényt adott nekem, hogy ne a régi nyomokon járjak, a régi eredményekkel.
2) beszélni fogok az evangélium tanúiról
(Honnan tudom én ezeket Jézusról?)
Péter az ószövetségi prófétáktól idézett, mert náluk találta leírva azt, hogy mi történik majd a Messiás eljövetelének idején. Számomra viszont már ott van Újszövetség is, az egész Szentírás, mind Jézusról beszél.
Az evangélium elsőszámú tanúja mindig is a Szentírás lesz. Isten azért adta nekünk, hogy folyamatosan tanúskodjon arról, amit értünk tesz. Tanúk a próféták, de már tanúk az apostolok is. Tanú a Biblia az utolsó szóig.
Ahogy pl. a Róma 4. végén olvassuk Ábrahámmal kapcsolatban:
23 De nem egyedül érte van megírva, hogy „beszámította neki igazságul”, 24 hanem értünk is, akiknek majd beszámítja, mert hiszünk abban, aki feltámasztotta a halottak közül Jézust, a mi Urunkat, 25 aki halálra adatott bűneinkért, és feltámasztatott megigazulásunkért.
De nem csak a Biblia tanúskodik, hanem mit is mond Péter?
32 “Ezt a Jézust támasztotta fel az Isten, aminek mi valamennyien tanúi vagyunk.” - és ekkor körbemutathatott a tanítványtársaira. Hozzájuk hasonlóan mi is tanúkká léphetünk elő. Nem abban az értelemben, hogy a testi szemeinkkel láttuk volna Jézust, a Feltámadottat, hanem abban az értelemben lehetünk tanúk, hogy Jézus halálának és feltámadásának a következményeit mi is átéljük: mert hogy Jézus a halálával a mi bűneinket is eltörölte és a feltámadásával nekünk is új életet adott.
A mi tanúskodásunk egyébként nem csak egy külsődleges gesztus, hogy ti. csatlakozunk a prófétákhoz és az apostolokhoz, hogy mindezek a dolgok velünk is megtörténtek… az én tanúskodásom ott kezdődik, hogy megállok lélekben a kereszt alatt és megrendülten megvallom, hogy Jézus halála miatta, helyettem és értem történt. Ezt a tanúskodást nem hallja más csak én, meg a Szentháromság Isten. De amíg ez odabent el nem hangzik, addig nem tudok őszintén csatlakozni a prófétákhoz és az apostolokhoz.
(Tehát honnan tudom én ezeket Jézusról?)
A Bibliából, Isten kijelentéséből és a saját tapasztalataimból.
3) beszélni fogok az evangélium ígéreteiről
(Mit ígér nekem Jézus?)
Péter az odasereglett embereknek arról is beszél, hogy mire várhatnak azok, akik felelnek Jézus hívására. Jézus két dolgot kínál az embernek: bűnbocsánatot és a Szentlélek ajándékát.
Ez az amiről eddig beszéltünk: Jézus a halálával eltörli a bűneimet és az ígérete az, hogy a későbbiekben is folyamatosan élhetek a bűnbocsánattal.
De emlékszünk rá, hogy Jézus a feltámadásával új életet adott, hogy ne a régi ösvényeket tapossuk, és Jézus megígéri, hogy az új élethez, az ösvényhez vezetőt is kapunk, még pedig a Szentlelket.
“Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké,” (mondja Péter a hallgatóinak…) (de aztán mintha hirtelen kikacsintana ránk, így folytatja:) “sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk.”
(Tehát mit ígér nekem Jézus?)
Egyrészt bűnbocsánatot ígét. A bűnbocsánat nem egy egyszeri amnesztia volt, hanem a későbbiekben is folyamatosan élhetek vele.
Másrészt a Lélek ajándékát ígéri, aki majd az új életben, az új ösvényen vezet engem. Erről részletesebben pünkösdkor fogunk hallani.
4) beszélni fogok az evangélium feltételeiről
(Van-e valamilyen kikötése Jézusnak?)
Ha valaki szeretne részesülni Jézus ajándékaiból, akkor néhány lépést meg kell lépnie:
Térjetek meg! - radikálisan szakítanom kell azzal az élettel, amit Isten nélkül éltem - mivel az Isten nélküli élet az egyetlen, amit eddig ismertem, ez az otthonom, ez az életem, ezért hallatlanul nehéz radikálisan szakítanom vele - de komolyan kell vennem, mert megtérés nélkül ez az egész evangélium ügy, mindaz, amit Jézus értem a kereszten tett - csak ábrándozás marad számomra.
Ha azt akarod testvérem, hogy az evangélium, amiről eddig beszéltem, amit Jézus érted tett, az hatékony legyen az életedben, akkor térj meg, ha még nem tetted meg, szakíts radikálisan az Isten nélkül élt életed eszköztárával és céljaival. Lépj ki az életed középpontjából és engedd oda a te Uradat!
Keresztelkedjetek meg! - az a nyilvános elköteleződés lépése. A keresztyénség mindig is több volt, mint egy belső lelki túra. Persze sokan szeretnék a hitéletüket így kezelni, mintha az a külvilág elől gondosan elzárt belső lelki vállalkozás lenne. Ennek az lenne az “előnye”, hogy nem kell elszámolni senkinek. Ha ez tényleg csak egy belső lelki túra, akkor ha egy nap egy lépést sem teszek előre, nincs aki rámkérdezzen, hogy miért állok, miért toporgok egy helyben. Ha egy évig nem haladok előre egy lépést sem, akkor sem szól senki. Elvégre ez csak egy belső lelki túra.
Péter azonban arra figyelmeztet bennünket, hogy aki szeretné Jézus ajándékait, annak nyilvánosan is el kell köteleződnie. Egy olyan közösségbe lép be, ahol a túrát közösen teszik meg, egymást kérdezik és erősítik útközben az emberek. Itt az ember elszámoltatható lesz. Sokan félnek ettől, ti. hogy az elszámoltathatóság vegzálást jelent. Pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy aki elszámoltatható, az nagyobb biztonsággal megy végig az úton. Aki azonban nem vállalja az elszámoltathatóságot, az valószínűleg egyhelyben fog járni. A keresztség nyilvános elköteleződés egy közösség mellett, ennek a közösségnek a tagjaival Isten új ösvényein járt - figyelünk egymásra.
Szabaduljatok meg az elfajult nemzedéktől! (Lépjetek be Isten közösségébe!) - ez egyszerűen a fenti közösségváltásnak a menetrendje. Ha tényleg akarod Jézus ajándékait és ennek a közösségnek a tagja akarsz lenni, akkor meg kell lépned ezt:
megszabadulsz az eddigi közegedtől, az edigi kötöttségektől, az eddigi nyomasztó atmoszférától, az eddigi bűnöktől, azoktól az emberektől, akik eddig egészségtelen módon nyimást gyakoroltak rád vagy kihasználtak
és belépsz az új közösségbe
Meg kell tanulnod együtt élni Jézussal, beszélni Jézusról és megmutatni másoknak, hogy milyen együtt élni vele.
Csendes perc (ülve)
Ráfelelő ének (állva)
728: 1
Rád tekint már hitem
Imádság (állva)
Úri imádság (állva)
Mondjuk el közösen az Úrtól tanult imádságot!
Felhívás az adakozásra (állva)
"Azoknak pedig, akik e világban gazdagok, parancsold meg, hogy ne legyenek gőgösek, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjenek, hanem Istenben, aki megélhetésünkre mindent bőségesen megad nekünk. A gazdagok tegyenek jót, legyenek gazdagok a jó cselekedetekben, adakozzanak szívesen, javaikat osszák meg másokkal, gyűjtsenek maguknak jó alapot a jövendőre, hogy elnyerjék az igazi életet." 1Tim. 6: 17-19
Áldás (állva)
7 Íme, eljön a felhőkön, és meglátja minden szem, azok is, akik átszegezték, és siratja őt a föld minden nemzetsége. Úgy van. Ámen. 8 Én vagyok az Alfa és az Ómega, így szól az Úr Isten, aki van, és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható. (Jel. 1: 7-8)
Záróének (ülve)
728: 2-4
Szívemet töltse be kegyelmed ereje
90. zsoltár 1. vers (állva)
Related Media
See more
Related Sermons
See more